BARSZCZ CZERWONY – CZYSTY Z KROKIETEM

Barszcz czerwony z krokietem to jeden z najczęściej spotykanych propozycji dań ciepłych na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe. Jednak możemy znacznie przyśpieszyć sobie przygotowanie takiego zestawu używając gotowych krokietów marki U Jędrusia. Różnorodność smaków na pewno zaskoczy nie jedną osobę.

SKŁADNIKI BARSZCZU NA 4 PORCJE :
  • 2 kg buraków, ugotowanych
  • 2,5 litra bulionu
  • 1 średnia cebula
  • 1 listek laurowy,
  • 3 – 4 ziela angielskie
  • parę ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżka octu

PRZYGOTOWANIE

Do wrzącego, przecedzonego wcześniej bulionu włożyć ugotowane, obrane i pokrojone na większe kawałki lub w plastry buraczki. Całość gotować na małym ogniu przez około 10 – 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz oraz podsmażoną na maśle posiekaną cebulkę. Odstawić z ognia i zostawić na minimum 6 godzin.
Barszcz doprowadzić prawie do zagotowania. Odstawić z ognia, dodać ocet i przecedzić. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem.

barszcz czerwony

PRZEPIS NA BULION

Do garnka wlać 2,5 litra zimnej wody, włożyć ok. 300 g mięsa. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień, dodać około 1/2 łyżeczki soli i gotować pod przykryciem do miękkości przez 40 minut. Dodać obraną marchewkę i pietruszkę, 2 ząbki czosnku. Gotować przez ok. 20 minut.

PRZYGOTOWANIE KROKIETÓW

Przygotowanie krokietów jest bardzo proste i możemy wykonać to zadanie dosłownie przed podaniem. Umieść kilka krokietów na patelni smaż na gorącym oleju przez 5 minut. Alternatywnie, krokiety mogą być pieczone przez 7-10 minut w głębokim tłuszczu ,lub 2-4 minut lub w piekarniku (200 ° C). Krokiety powinny być dobrze podgrzane przed spożyciem!

Krokiety z mięsam

Podsumowanie
recipe image
Przepis na :
BARSZCZ CZERWONY - CZYSTY , KLASYCZNY
Autor :
Opublikowano :
Czas przygotowania :
Czas przyrządzania :
Całkowity czas :
Ocena :
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)