Idealne ciasto na pierogi
Jak przygotować idealne ciasto na pierogi?

Jest kilka sprawdzonych metod, dzięki którym można przygotować idealne ciasto na pierogi. Do wyboru – klasyczny przepis bez dodatku jajka lub przepisy z jajkiem i składnikami wpływającymi w znacznym stopniu na elastyczność ciasta. Zebraliśmy najlepsze przepisy na ciasto pierogowe, do wykorzystania w trakcie przygotowania różnego rodzaju pierogów.

idealne ciasto na pierogi

Klasyczne ciasto na pierogi:

Przepis na ciasto opiera się na dwóch składnikach – mące i wodzie. Większą elastyczność ciasta uzyskasz dodając mocno ciepłą wodę.

Składniki na ciasto:

Podane proporcje powinny wystarczyć do przygotowania ciasta na około 50 sztuk pierogów. Czas potrzebny na przygotowanie ciasta pierogowego zajmuje około 20 minut.

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 1/4 łyżeczki soli

Do miski wsyp odmierzoną ilość mąki, dodaj sól. Następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę. Mieszaj energicznie za pomocy łyżki. Kiedy mąka z wodą połączą się w zwartą masę możesz przejść do wyrabiania ciasta ręką. W efekcie otrzymasz miękkie i sprężyste ciasto. Przepis ten wykorzystany został do przygotowania między innymi pierogów ruskich.

ciasto na pierogi ruskie, pierogi z kapustą i grzybami

Ciasto pierogowe z jajkiem:

W tym przepisie poza składnikami klasycznego ciasta – mąką i wodą, wymagane jest dodania jajka i odrobiny masła oraz soli. Ciasto jest elastyczne i miękkie.

Składniki niezbędne do przygotowania ciasta: 

Z podanych ilości powinno wyjść około 50 pierogów. Czas przygotowania to ok. 15-20 minut.

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka soli

Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, masło, sól i stopniowo dolewaj małą ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować. Ciasto idealne do pierogów różnego rodzaju, a także do przygotowania tradycyjnych uszek do barszczu.

pierogi ruskie ze smażoną cebulką i natką pietruszki

Elastyczne ciasto na pierogi:

Kolejny sprawdzony przepis na idealne ciasto pierogowe to się ciasto ze zwiększoną ilością żółtek i masła. Masło i większa liczba żółtek sprawią, że ciasto jest delikatne i nie wysycha podczas przygotowywania pierogów.

Składniki na ciasto pierogowe

Z podanych proporcji powinno wyjść mniej więcej 50-60 sztuk (w zależności od średnicy wyciętych kółek i grubości ciasta po rozwałkowaniu), w czasie 20-30 minut.

  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli

Mąkę wysyp na stolnicę i dodaj miękkie masło, jajko, żółtka, sól oraz stopniowo dolewaj wody. Zagnieć na elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut żeby odpoczęło.

pierogi z mięsem i smażoną cebulką

Podsumowanie
recipe image
Przepis na :
Idealne ciasto na pierogi
Autor :
Opublikowano :
Czas przygotowania :
Czas przyrządzania :
Całkowity czas :
Ocena :
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)