Jak zrobić ciasto na kopytka?
Jak zrobić ciasto na kopytka?

Kopytka z powodzeniem mogą stanowić sycące danie główne, jak i być pysznym dodatkiem do mięsnego gulaszu czy pieczeni. Robione od wielu lat przez nasze mamy, kojarzą się przede wszystkim ze szczęśliwym dzieciństwem i domową kuchnią.

Z czym najlepiej podawać kopytka, by smakowały obłędnie? Bez wątpienia świetnie sprawdzą się tutaj takie dodatki, jak:

  • skwarki
  • roztopione masło
  • jasny lub ciemny sos pieczeniowy
  • sos grzybowy
  • zasmażana kapusta
  • smażona cebulka

Czego potrzebujemy do zrobienia ciasta?

  • 1,25 kg ziemniaków
  • 2 szklanek mąki pszennej
  • 2 jajek
  • soli

kopytka

Wykonanie ciasta jest bardzo łatwe i każdy, nawet bardzo początkujący kucharz poradzi sobie z tym przepisem. Na początku musisz obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie. Ważne jest, by ziemniaki były dobrze ugotowane i miękkie. Po ugotowaniu należy ugnieść ziemniaki na puree – możesz sobie pomóc maszynką lub praską do ziemniaków. Następnie dokładnie ostudź swoją masę.

Kolejnym krokiem będzie przygotowanie mąki – przesiej odpowiednią ilość na blat kuchenny, a następnie dodaj do niej puree. Zrób w środku wgłębienie i wbij do niego jajko, a następnie wszystko dokładnie zagnieć. Powstałe ciasto powinno być zwarte i lekko klejące. Podziel je na kilka części, a każdą z nich uformuj w długi i trochę spłaszczony wałek. Następnie nożem wydziel odpowiednie porcje ciasta, które będą Twoimi kopytkami – ich rozmiar zależy od Ciebie, ale warto je kroić pod skosem, by miały charakterystyczny kształt. W międzyczasie zagotuj osoloną wodę w garnku, zmniejsz nieco gaz i wrzuć do niej swoje kopytka. Gotuj przez kilka minut po wypłynięciu (w tym czasie kilka razy możesz zamieszać wodę), a następnie wyłów łyżką cedzakową i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Przydatne wskazówki

Co zrobić, by kopytka były naprawdę idealne zarówno w smaku, jak i konsystencji? Musisz wiedzieć, że im mniej dodasz mąki do ciasta, tym powstałe danie będzie delikatniejsze i bardziej puszyste. Warto więc stopniowo dodawać mąkę i przestać na etapie, gdy będzie jej już wystarczająco dużo, a zatem wtedy, gdy ciasto będzie zwarte, ale wciąż delikatne.

Jeżeli planujesz podać to danie następnego dnia, warto pokryć je lekko olejem, by nie wyschły w lodówce. Na drugi dzień najlepiej smakują podsmażone na patelni.