Jak zrobić puszyste ciasto na naleśniki na słodko?
Jak zrobić puszyste ciasto na naleśniki na słodko?

Nie znamy, osoby, która by za nimi nie przepadała. Dzięki temu, że mogą być przyrządzone zarówno na słodko, jak i w sposób wytrawny, uwielbiają je miłośnicy wszystkich smaków. Naleśniki, bo o nich tutaj oczywiście mowa, to międzynarodowa potrawa, która ma swoich zwolenników na niemalże całym świecie. Nie ma się czemu dziwić – smaczne ciasto z dodatkiem kremu czekoladowego i bananów, ulubionego dżemu bądź kurczaka w sosie pomidorowym to propozycja na śniadanie, obiad bądź kolację, której nie da się odrzucić.

idealne ciasto na pierogi

Pomimo tego, że przyrządzenie naleśników jest naprawdę banalnie proste, wiele osób napotyka na problemy w trakcie przyrządzania tej potrawy. Dzisiaj pragniemy przekazać kilka rad, które na pewno pomogą stworzyć idealnie puszyste ciasto na naleśniki (w wersji na słodko), które smakiem i konsystencją zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza kulinarnego.

Niezbędne składniki

Podstawą każdego przepisu na naleśniki jest mąka oraz woda. Jeżeli chodzi o wodę to najlepiej postawić na mineralną, gazowaną. Ważne jest również mleko – tradycyjnie krowie, jednak w dzisiejszych czasach wiele osób stawia np. na mleko sojowe. Niektórzy dodają jajka, inni z nich rezygnują. Produkty, po które sięga również część osób, to proszek do pieczenia, soda oczyszczona, olej czy masło. Warto jednak na początek spróbować z całkowicie bazowym przepisem, na który składa się woda, mleko, mąka oraz niewielka ilość oleju. Aby sprawić, żeby ciasto było puszyste, warto oddzielić żółtka od białek, a następnie ubić białka na sztywno i wymieszać je żółtkami połączonymi z wodą, mąką i mlekiem.

Pełna lista składników na 7 naleśników:

  • 2 jajka
  • 125ml mleka
  • 100g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta cukru waniliowego
  • 125ml wody gazowanej
  • 2 łyżki masła lub oleju

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka należy oddzielić od białek i wymieszać z mlekiem, następnie dodać mąkę, szczyptę soli i cukru waniliowego, mieszać tak aby nie było grudek.
  2. Po wymieszaniu do stanu jednolitej masy wlewamy wodę gazowaną i wszystko jeszcze raz mieszamy.
  3. Kolejny krok to delikatne ale dokładne połączenie masy z ubitymi na sztywno białkami.
  4. Rozgrzewamy patelnię naleśnikową i delikatnie smarujemy ją tłuszczem, wlewamy porcję ciasta i smażymy na lekko złoty kolor, następnie przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie.

Przydatne sprzęty

Do przygotowania idealnie puszystego ciasta na naleśniki przyda się przede wszystkim mikser, który pozwoli uniknąć powstania grudek. Warto również zainwestować w dobrą patelnię do naleśników, która niewątpliwie usprawni i ułatwi ich smażenie. Należy pamiętać, by nie przesadzić z tłuszczem na takiej patelni – wystarczy naprawdę dodać odrobinę na samym początku, by móc usmażyć wielką porcję naleśników dla całej rodziny.

Teraz, kiedy już znasz podstawy, nie pozostaje nic innego, jak spróbować swoich sił w kuchni. Nie rezygnuj, jeśli pierwszy naleśnik będzie pozostawiał wiele do życzenia – tak właśnie zazwyczaj się dzieje. Jak jednak zobaczysz, następne będą idealne!

Podsumowanie
recipe image
Przepis na :
Puszyste ciasto na naleśniki
Autor :
Opublikowano :
Czas przygotowania :
Czas przyrządzania :
Całkowity czas :