Kuchnia ormiańska. Bakłażany z czosnkiem i zsiadłym mlekiem.
Bakłażany z czosnkiem i zsiadłym mlekiem.

Ten przepis łączy ze sobą dwa bardzo ważne składniki, z których tak chętnie korzysta współczesna kuchnia ormiańska. To bakłażany oraz zsiadłe mleko. Może z nich powstać ciekawa i smaczna przekąska, jaką są właśnie bakłażany z czosnkiem i zsiadłym mlekiem.

Niezbędne składniki to:
  • bakłażany (2 sztuki),
  • oliwa (30 g),
  • ostra papryka zielona (20 g),
  • słodka papryka (2 sztuki),
  • czosnek (2 g), cytryna,
  • zsiadłe mleko (50 g),
  • sól oraz dowolnie wybrana zielenina

 

Kuchnia ormiańska. Bakłażany z czosnkiem i zsiadłym mlekiem.

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania tej przekąski jest bardzo prosty. Na początek należy delikatnie opiec bakłażany i obrać je ze skórki. Następnie należy je przełożyć do rondla, w którym znajduje się rozgrzana oliwa i skropić sokiem z cytryny. Należy jednocześnie je nieco posolić, a następnie delikatnie obsmażyć ze wszystkich stron. Korzystając z maszynki do mielenia należy rozdrobnić zieloną paprykę wraz z czosnkiem, dosolić i wymieszać tak, by uzyskać jednolitą masę. Taką masę należy następnie rozłożyć na przygotowanych już wcześniej bakłażanach. Całość należy polać zsiadłym mlekiem, a na koniec ozdobić papryką i zieleniną.

Ten przepis jest prosty, a jednocześnie ciekawy. Doskonale pokazuje on, jak ciekawa i różnorodna może być kuchnia ormiańska. Taka przekąska z pewnością świetnie sprawdzi się w trakcie spotkań ze znajomymi i stanie się jedną z największych atrakcji na stole.

Podsumowanie
recipe image
Przepis na :
Kuchnia ormiańska. Bakłażany z czosnkiem i zsiadłym mlekiem.
Autor :
Opublikowano :
Czas przygotowania :
Czas przyrządzania :
Całkowity czas :
Ocena :
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)