Kuchnia włoska na obiad? O Mamma mia!
Kuchnia włoska na obiad? O Mamma mia!

Spaghetti z sosem bolońskimChociaż makaron uważany jest za najbardziej znany włoski produkt eksportowy, najprawdopodobniej do Europy zawitał on dopiero w epoce wielkich odkryć geograficznych. Jego wynalazcami są Chińczycy, od których recepturę pozyskał podobno sam Marco Polo. Powstanie ponad stu odmian i spopularyzowanie pasty we wszystkich zakątkach świata zawdzięczamy jednak bezsprzecznie mieszkańcom słonecznej Italii.

Spaghetti to chyba pierwsza potrawa, która przychodzi na myśl, kiedy pada hasło „kuchnia włoska”. Każdy mieszkaniec tego kraju będzie zarzekał się, że to jego mama robi najlepsze, bo ile gospodyń, tyle unikalnych przepisów, których pilnie strzeżono i przekazywano z pokolenia na pokolenie. Ten najpopularniejszy, na makaron spaghetti w sosie bolońskim, z mięsem wieprzowym i pomidorami, otulonymi subtelną nutą czosnku, bazylii i oregano, na dobre zagościł także na naszych stołach. Podobnie jak jego wersja wegetariańska – Spaghetti z sosem Napoli, która posiada wielu fanów aromatycznego pomidorowego sosu z dodatkiem bukietu ziół.

Innym popularnym makaronem, rodem z południa Italii jest penne. Charakterystyczne rurki Włosi tradycyjnie podają z pesto lub z owocami morza. W naszej ofercie znajdą go Państwo w towarzystwie delikatnego mięsa z kurczaka oraz doprawionych sosów: szpinakowego lub paprykowego, a także wersję VEGE z sosem pieczarkowym. Swój niepowtarzalny, autentyczny smak włoskiej kuchni nasze dania zawdzięczają wykorzystaniu pełnowartościowych składników.

Można oczywiście eksperymentować samemu i spędzać długie godziny w kuchni lub zamawiać jedzenie na wynos, jest jednak prostszy sposób, aby podczas lunchu w pracy cieszyć się oryginalnym smakiem rodem z prawdziwej, włoskiej ristorante. Wystarczy danie gotowe „U Jędrusia” włożyć na kilka minut do mikrofali. Bez kipiących garnków, bez kłopotliwego odcedzania, a co najważniejsze, także bez konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku. W cenie poniżej dziesięciu złotych prezentujemy pełnowartościowe danie, za które we włoskiej restauracji trzeba byłoby zapłacić trzy razy więcej.

Makaron z sosem paprykowym Makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym Penne z sosem pieczarkowym Spagetti Napoli