Łazanki
Łazanki

Dziś pokażemy jak w łatwy sposób przygotować łazanki z kapustą kiszoną.

Składniki:

  • opakowanie makaronu łazanki
  • 500 g kiełbasy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • pieprz, sól, ostra papryka, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie

 

Sposób przygotowania:
Makaron należy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj do wody 2 łyżki oleju żeby uniknąć sklejania się makaronu. Ugotowany makaron należy ostrożnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Następnie obgotować kapustę kiszoną z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Tak przygotowaną kapustę po ugotowaniu dokładnie odcedzić z wody i posiekać.
Boczek pokroić w niewielkie paseczki, a kiełbasę w ( w zależności od średnicy) plasterki lub półplasterki. Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy lub oleju (olej ma wyższą temperaturę dymienia), dodać boczek i kiełbasę, całość smażyć ok. 10 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać przygotowaną wcześniej kapustę kiszoną i przyprawy, całość smażyć kolejne 10 minut.
Podsmażoną wędlinę z kapustą przełożyć do garnka, dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Całość chwilkę podsmażyć żeby smaki się połączyły.

Nie masz czasu na gotowanie? Skorzystaj z gotowego rozwiązania:

Łazanki

Podsumowanie
recipe image
Przepis na :
Łazanki
Autor :
Opublikowano :
Czas przygotowania :
Czas przyrządzania :
Całkowity czas :
Ocena :
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)