Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem to jedna z ciekawszych propozycji. Niezwykły swojski smak nadaje charakteru temu ciekawemu daniu.

Pierogi z kaszą gryczaną
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
Farsz:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
  • 1 szklanka mleka (plus szklanka wody)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 kg białego sera

Ciasto:
z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto. Przełóż do naczynia, przykryj folią spożywczą i wstaw na do lodówki 15 minut. Wałkuj na posypanej mąką stolnicy i szklanką lub specjalną foremką wycinaj kółka.

Pierogi z kaszą

Farsz:
kaszę ugotuj na sypko w mleku wymieszanym z wodą i solą. Twaróg rozkrusz i wymieszaj z przestudzoną kaszą. Dopraw solą i ewentualnie odrobiną pieprzu do smaku. Farszem nadziewaj pierogi, dokładnie sklejając brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku, aż pierogi wypłyną. Najlepiej smakują z patelni, przesmażone z odrobiną pokrojonej w piórka cebulki i kwaśną śmietaną.

Podsumowanie
recipe image
Przepis na :
Pierogi z kaszą gryczaną
Autor :
Opublikowano :
Czas przygotowania :
Czas przyrządzania :
Całkowity czas :
Ocena :
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)