Pierś kurczaka w warzywach
Pierś kurczaka w warzywach

Składniki (5-6 porcji):

  • Pierś z kurczaka 600g
  • 2 cukinie
  • 3 papryki
  • 6 pieczarek
  • Ząbek czosnku
  • Pomidorki koktajlowe
  • Przyprawa do warzyw lub ziemniaków
  • Pieprz
  • Sól
  • Ryż lub makaron 400g
  • Masło roślinne 20g

Sposób przygotowania :

Pierś kurczaka obieramy z błonek oraz odcinamy chrząstki. Następnie tak przygotowane mięso myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Paprykę, cukinie i pieczarki myjemy. Pozbywamy się pestek z papryki następnie kroimy ją w kostkę. Cukinie nieobraną ze skóry też kroimy w kostkę. Pomidory koktajlowe kroimy na połówki lub ćwiartki. Pieczarki czyścimy oraz obieramy ze skórki. Następnie kapturki kroimy w paski natomiast nóżki w kółka. Wszystkie warzywa wrzucamy na patelnie z rozgrzanym masłem (ok. 10g) . Posypujemy przyprawą do warzyw lub ziemniaków oraz pieprzem i solą do smaku. Podsmażamy je do momentu jak zaczną zmieniać kolor i robić się miękkie. Tak podsmażone warzywa wrzucamy do garnka. Następnie podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka na reszcie masła. Smażymy na wolnym ogniu do zbielenia mięsa tak, aby w środku było ono soczyste, lecz niesurowe. Podsmażone kawałki piersi z kurczaka wrzucamy do garnka z warzywami. Wszystko zalewamy odrobiną wody tak, aby nie przykryła warzyw. Dusimy na wolnym ogniu do zmiękczenia warzyw.

Sposób podania :

Pierś kurczaka w warzywach

Mieszankę warzywną z piersiami kurczaka można podać z ryżem lub makaronem.

Smacznego!

 

Podsumowanie
recipe image
Przepis na :
Pierś kurczaka w warzywach
Autor :
Opublikowano :
Czas przygotowania :
Czas przyrządzania :
Całkowity czas :
Ocena :
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)