Przepis na dobre pierogi.
Jak przygotować bardzo dobre pierogi?

Zapewne wielu z nas zastanawiało się w czym tkwi sekret bardzo dobrych pierogów? Złota zasada mówi, iż klasyczne ciasto na pierogi powinno być luźne, wilgotne a także miękkie. Absolutnie nie może zawierać za dużo mąki, bowiem wtedy jest twarde i trudno się skleja. Nie wolno też dodawać do niego białek i zimnej wody. Natomiast żółtko do przygotowania dobrego ciasta można wbić.

W obecnych czasach należy pamiętać o tym, iż wiele pierogarni do ciasta na niektóre pierogi dodaje zioła, ale możemy też dodać inne przyprawy czy szpinak.

pierogi serowo truskawkowe talerz

A jaki powinien być farsz do pierogów?

Farsz do pierogów powinien być gęsty oraz silnie zwarty. Należy pamiętać o tym, aby do pierogów kaszę gryczaną gotować na sypko i używać wyłącznie zwartego, tłustego białego sera, oraz chudego mięsa z domieszką tłustego. W wielu pierogarniach pierogi wrzuca się do nieosolonego wrzątku.

Pierogi mięsne powinniśmy gotować maksymalnie lekko ponad 5 minut czasu licząc od momentu jak wypłyną one na powierzchnię, znów te ze szpinakiem 3-4 minuty czasu, natomiast pierogi z białym serem oraz wszystkie rodzaje pierogów zawierające biały ser – maksymalnie 70 sekund czasu (bowiem inaczej ser zetnie się i będzie wodnisty, niesmaczny).

Natomiast pierogi owocowe wyjmujemy tuż po wypłynięciu. Generalnie aby pierogi po wyjęciu nie sklejały się, każdy powinniśmy posmarować skromną ilością oleju. Sklejone ze sobą pierogi nieprzyjemnie kaleczą ciasto, co utrudnia ich spożywanie i wygląda to o wiele mniej estetycznie.

Podsumowując, wielu z nas świetnie wykonane pierogi kojarzy z babciami, które miały do tego odpowiednią rękę. Korzystając z powyższych wskazówek spróbujmy przygotować własne wspaniałe pierogi.

pierogi z mięsem

Podsumowanie
recipe image
Przepis na :
przepis na dobre pierogi
Autor :
Opublikowano :
Czas przygotowania :
Czas przyrządzania :
Całkowity czas :
Ocena :
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)