Co zamiast mąki pszennej? Pyszne i zdrowe mąki bezglutenowe.
Co zamiast mąki pszennej? Pyszne i zdrowe mąki bezglutenowe.

Obecnie wiele osób cierpi na alergie i nietolerancje pokarmowe. Coraz częściej, zwłaszcza u dzieci, pojawia się nietolerancja glutenu. Jeśli Ty lub któryś z członków rodziny nie możecie spożywać zawierającej gluten mąki pszennej, sięgnij po jej smaczne i zdrowe zamienniki.

jaka mąka bez glutenu

Jest ich wiele. Można ich z powodzeniem używać niemalże do wszystkiego. Doskonale nadają się do wypieku pieczywa i ciast oraz na naleśniki i pierogi.
Mają wiele zalet. Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. W sklepach ze zdrową żywnością, zielarniach, sklepach internetowych, ale także coraz częściej w zwykłych marketach, a nawet osiedlowych dyskontach, są dostępne takie mąki jak: gryczana, ryżowa, kokosowa, z ciecierzycy, z amarantusa, a nawet bananowa.
Mąki gryczana i z ciecierzycy doskonale nadają się do naleśników, placków i wypieku pieczywa. Są one bardzo wartościowe pod względem odżywczym. Zawierają znaczne ilości białka, żelaza, magnezu, miedź, kwas foliowy oraz błonnik. Obie te mąki zawierają cenne aminokwasy wspomagające budowę mięśni oraz tworzenie się kolagenu. Wpływają bardzo pozytywnie na stan skóry i włosów.
Znaczne ilości białka zawierają również mąki kokosowa i z amarantusa. Z nich także z łatwością zrobisz pyszne naleśniki i ciasta. Można je stosować same lub mieszać z innymi mąkami. Nie zawierają glutenu i są bardzo bogate w błonnik, magnez i witaminy. Obie posiadają wyjątkowy smak. Mąka z amarantusa ma orzechowy posmak, a kokosowa delikatny aromat orzecha kokosowego.

zamienniki mąki bez glutenu
Mąką bardzo uniwersalną, o neutralnym smaku jest mąka ryżowa. Ciemna powstaje z ryżu pełnoziarnistego, a biała z oczyszczonego. Ta pierwsza ma znacznie większe wartości odżywcze. Mąka ryżowa jest idealna do wypieku pieczywa, ciast i na naleśniki.
Mniej znana jest mąka bananowa. Robi się ją z platanów- zielonych bananów. Jest bardzo puszysta i ma delikatny bananowy posmak. Sprawdza się doskonale jako składnik ciast i pieczywa. Dzięki wysokiej zawartości skrobi ma bardzo dobre właściwości wypiekowe. Zawiera bardzo dużo magnezu i potasu.
Warto wzbogacić swój codzienny jadłospis o mąki inne niż pszenna. Jest ich na rynku całe mnóstwo. Ich używania trzeba się nauczyć. Zastępując nimi mąkę pszenną w tradycyjnych przepisach często trzeba znacznie zmienić proporcje. Nie jest to jednak trudne. W Internecie, prasie i książkach jest mnóstwo przepisów, z których możemy z powodzeniem skorzystać. Będzie to duża korzyść dla naszego zdrowia i urody.