Czy w dzieciństwie zajadaliście się łazankami tak, że aż trzęsły się Wam uszy? Łazanki, czyli makaron w kształcie kwadracików podawany z kiszoną kapustą, boczkiem, niekiedy mięsem, pieczarkami lub grzybami zna każdy.
Niektórym ta potrawa kojarzy się z szarą, szkolną stołówką, innym przywodzi ciepłe wspomnienia rodzinnego stołu. Jedno jest pewne — łazanki to potrawa znana i lubiana. Mało kto jednak wie, iż łazanki to danie bardzo interesujące, posiadające bogatą historię.
Poznajcie 12 ciekawostek na temat łazanek:
- Nazwa ŁAZANKI pochodzi od włoskiego lasagne. W polszczyźnie łazanki to zapożyczenie z ukraińskiego. (źródło SEJP)
- W dawnych czasach polskie gospodynie przygotowywały łazanki zupełnie inaczej. Makaron układano warstwami, naprzemiennie z innymi składnikami. Również tutaj odnajdziemy wspólny mianownik z włoską lasagne.
- Kwadratowy makaron na łazanki nazywamy quadretti, co po włosku oznacza KRATKA.
- Jeden kluseczek – w liczbie pojedynczej posiada zarówno formę męską, jak i żeńską. Możemy spokojnie powiedzieć ta łazanka, jak i ten łazanek. (źródło SO PWN).
- Uważa się, że sama potrawa przywędrowała do Polski wprost z Włoch za sprawą Bony Sforzy. To właśnie żonie Zygmunta I Starego zawdzięczamy ich obecność na polskich stołach.
- Według receptury ciasto na łazanki musi przeschnąć. Dopiero przeschnięte płaty ciasta kroimy we wdzięczną kratkę.
- Niektóre źródła zalecają suszenie makaronu na łazanki nawet całą noc. Po tym czasie można go przesypać do szczelnie zamkniętego słoika aby wykorzystać później.
- Łazanki są składnikiem tradycyjnej zupy grzybowej podawanej na wigilijnym stole, ale również samodzielnie mogą stanowić jedno z 12 świątecznych dań.
- We Włoszech makaron quadretti podawany jest z szynką i zielonym groszkiem, posypany parmezanem. Serwuje się go również w formie zupy z ziemniakami i fasolą.
- Mieszkańcy Lwowa zapiekają łazanki w cieście wraz z szynką, masłem i śmietaną.
- Znane są również bardzo wykwintne sposoby podawania łazanek: z mięsem bażanta, sarny, z truflami lub ostrygami. Do rarytasów należą łazanki duszone w czerwonym winie, czy wraz z szynką, wykorzystane jako nadzienie do pieczonego na ruszcie np. prosiaka.
- Łazanki można przyrządzać na wiele sposobów. Zarówno na słono – z kapustą, mięsem czy grzybami, jak i na słodko – np. z makiem.
