A może pierogi z kaszą…?
Polska kuchnia charakteryzuje się wieloma daniami, które znane są na całym świecie. Co jest naszą największą chlubą kulinarną oprócz rosołu czy kotletów schabowych? To oczywiście pierogi w różnych wariacjach, tradycyjne wytrawne i na słodko oraz bezmięsne – jest nieskończenie wiele możliwości! Uwielbiają je nie tylko Polacy, warto podkreślić, że polskie pierogi są znane i lubiane na całym świecie.
Jak wykonać tę przepyszną potrawę znaną od wieków?
Potrzebne będą składniki na proste w wykonaniu ciasto:
- 500g mąki pszennej typu 500
- pół łyżeczki soli
- 60ml oleju
- 250ml gorącej wody (szklanka)
Składniki można połączyć i wyrobić mikserem lub ręcznie na stolnicy. Powinno być gładkie, miękkie i elastyczne. Następnie należy je cienko rozwałkować na stolnicy posypanej odrobiną mąki i wykroić równe, niewielkie okręgi, na przykład za pomocą szklanki. Wystarczy umieścić w nich dowolnie skomponowany farsz, zgiąć na pół, zakleić i ugotować.
Jeśli jednak obawiasz się, że Twoje umiejętności kulinarne nie są wystarczające, skorzystaj z naszej oferty gotowych pierogów! Oprócz znanych, tradycyjnych smaków, mamy w swojej ofercie kilka nietuzinkowych propozycji pierogów z kaszami, które zasmakują osobom nie przepadającym za mięsem.
Fanom innowacji spodoba się na przykład wariant pierogów warzywno-jaglanych z jarmużem, który ostatnio podbija rynek zdrowej żywności dostarczając naszemu organizmowi sporych ilości błonnika, witamin (A, B1, B2, C, E, K) oraz mikroelementów. Natomiast dla tych, którzy cenią sobie wyraziste smaki, polecamy nasze pierogi z kaszą jaglaną, soczewicą i suszonymi pomidorami. Suszone pomidory nadają naszym bezmięsnym pierogom charakterystyczny, mocny aromat, a pożywna soczewica dostarcza sycącego białka.
Daj się porwać najnowszym trendom wśród pierogów i spróbuj naszych nowych smaków z kaszą!