Barszcz czerwony z krokietem to jeden z najczęściej spotykanych propozycji dań ciepłych na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe. Jednak możemy znacznie przyśpieszyć sobie przygotowanie takiego zestawu używając gotowych krokietów marki U Jędrusia. Różnorodność smaków na pewno zaskoczy nie jedną osobę.
SKŁADNIKI BARSZCZU NA 4 PORCJE :
- 2 kg buraków, ugotowanych
- 2,5 litra bulionu
- 1 średnia cebula
- 1 listek laurowy,
- 3 – 4 ziela angielskie
- parę ziarenek czarnego pieprzu
- 1 łyżka octu
PRZYGOTOWANIE
Do wrzącego, przecedzonego wcześniej bulionu włożyć ugotowane, obrane i pokrojone na większe kawałki lub w plastry buraczki. Całość gotować na małym ogniu przez około 10 – 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz oraz podsmażoną na maśle posiekaną cebulkę. Odstawić z ognia i zostawić na minimum 6 godzin.
Barszcz doprowadzić prawie do zagotowania. Odstawić z ognia, dodać ocet i przecedzić. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem.
PRZEPIS NA BULION
Do garnka wlać 2,5 litra zimnej wody, włożyć ok. 300 g mięsa. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień, dodać około 1/2 łyżeczki soli i gotować pod przykryciem do miękkości przez 40 minut. Dodać obraną marchewkę i pietruszkę, 2 ząbki czosnku. Gotować przez ok. 20 minut.
PRZYGOTOWANIE KROKIETÓW
Przygotowanie krokietów jest bardzo proste i możemy wykonać to zadanie dosłownie przed podaniem. Umieść kilka krokietów na patelni smaż na gorącym oleju przez 5 minut. Alternatywnie, krokiety mogą być pieczone przez 7-10 minut w głębokim tłuszczu ,lub 2-4 minut lub w piekarniku (200 ° C). Krokiety powinny być dobrze podgrzane przed spożyciem!





