Bezmięsne przekąski karnawałowe
Bezmięsne przekąski karnawałowe

Zanim rozpocznie się Wielki Post przed nami jeszcze Karnawał – kilka wspaniałych tygodni, w czasie których wielu z nas będzie miało okazję wziąć udział w różnego rodzaju zabawach, a nawet zorganizować taką dla rodziny lub przyjaciół.

pierogi ze szpinakiem i serempierogi z twarogiem na słodko

Słowo karnawał wywodzi się od włoskiego zwrotu carnevale, oznaczającego dosłownie “Mięso, żegnaj” – w średniowieczu powszechnie rezygnowano z niego w poprzedzających rozpoczęcie Wielkiego Postu dniach i nie serwowano go nawet na królewskim dworze.

Coraz więcej osób, czy to z powodów zdrowotnych czy względów etycznych, decyduje się na wyłączenie mięsa z jadłospisu. Najwygodniej będzie po prostu przygotować bufet, w którym każdy z gości znajdzie dla siebie coś pysznego.

Jednym z najbezpieczniejszych opcji są oczywiście pierogi. Rzadko kto jest w stanie oprzeć się pełnemu smaku nadzieniu otulonemu aksamitnym ciastem. Możliwości mamy mnóstwo – można zdecydować się na wariant na słodko, na przykład pierogi z serem mascarpone i sosem jagodowym lub twarożkiem, albo też pierogi wytrawne: ze szpinakiem, kapustą i grzybami lub klasyczne ruskie.

sajgonki warzywne

Niezawodna w temacie potraw bezmięsnych jest również kuchnia azjatycka – doskonale przyprawione sajgonki lub pierożki gyoza z warzywnym nadzieniem na pewno przypadną do gustu nawet tym, którzy nie opanowali jeszcze w pełni jedzenia pałeczkami.

Na imprezach doskonale sprawdzi się również kusząca bogactwem aromatycznych składników zapiekanka z pieczarkami i serem mozzarella. Aby stać się prawdziwym przebojem przyjęcia, wcale nie muszą one w swoim składzie zawierać mięsa.

 

Tak naprawdę możliwości na bezmięsny poczęstunek w czasie imprezy jest wiele, a jedynym ograniczeniem jest kreatywność i umiejętności kulinarne gospodarza. Roztańczeni imprezowicze z równym entuzjazmem powitają zarówno tradycyjne koreczki lub sandwiche jak i nowoczesne burgery warzywne.

Nasze gotowe przekąski “U Jędrusia” przyjdą z pomocą wszystkim tym, którzy nie mogą sobie pozwolić na spędzenie w kuchni długich godzin, a mimo to chcą zaserwować swoim gościom pełne smaku i wartości odżywczych jedzenie.