Co zrobić by pierogi owocowe wyszły pyszne?
Co zrobić by pierogi owocowe wyszły pyszne?

Jedną z naszych narodowych potraw znanych na całym świecie są pierogi. Z pewnością każdy Polak próbował w swoim życiu tradycyjnego farszu z kapustą i grzybami czy też wariantu “ruskiego” – z masą ziemniaczano-twarogową. Istnieje jednak alternatywa dla wytrawnych wersji tej potrawy obecnych od lat w książkach kucharskich naszych babć i mam. Chodzi tutaj o farsz owocowy, który łączy w sobie słodki smak z delikatnie kwaskową nutą. Najczęściej wykorzystywane owoce to jagody, truskawki, maliny oraz wiśnie.

Czym różnią się pierogi owocowe od wytrawnych?

Podstawową różnicą jest oczywiście wyżej wspomniany smak, osiągnięty poprzez użycie słodkich owoców i przypraw zupełnie innych niż w przypadku wytrawnych wersji farszu. Jednak to nie wszystko, ponieważ istotne jest tutaj również ciasto. Do pierogów owocowych powinno się przyrządzać bardziej miękką i doskonale klejącą się masę, która równocześnie nie rozpadnie się pod wpływem soku wypływającego z owoców w farszu. Delikatność ciasta możesz osiągnąć poprzez użycie ciepłego mleka zamiast wody.

jagody

Jak sprawić, że pierogi owocowe będą pyszne?

Jeśli chcesz, żeby danie wyszło Ci idealnie, skorzystaj z kilku porad:

  • Dodaj cukru do owoców, by po ugotowaniu nie były kwaśne (nawet jeśli są już dojrzałe).
  • Przyprawy, takie jak cynamon czy wanilia nadadzą potrawie wyrazistego smaku.
  • Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodaj więcej ciepłego mleka.
  • Jeśli w cieście pojawiają się dziury, spróbuj grubiej je rozwałkować.
  • Z owoców może wypływać sok podczas gotowania – aby temu zapobiec dodaj do nich odrobinę mąki ziemniaczanej (łyżkę lub dwie do porcji farszu przeznaczonej na całe danie).
  • Kiedy danie jest gotowe, podaj je na talerzu z dodatkiem śmietany, która doskonale przełamie słodycz farszu.

Nie martw się, jeśli nie wierzysz w swoje umiejętności kulinarne bądź zwyczajnie nie masz ochoty na gotowanie możesz skorzystać z pysznych gotowych pierogów “U Jędrusia”, które smakują jak u mamy! Polecamy pierogi z twarogiem i jagodami lub z twarogiem i truskawkami, gwarantujemy, że skradnie serce niejednego smakosza.