Czy zastanawialiście się kiedyś dlaczego zamrożone pierogi toną a ugotowane wypływają na powierzchnię?
Na to pytanie na łamach portalu „Zapytaj fizyka” odpowiedzi udzielił dr Miłosz Panfil z Uniwersytetu Warszawskiego:
„By przedmiot pływał po powierzchni wody jego gęstość musi być mniejsza od gęstości wody. Gęstość większości substancji maleje z temperaturą. Wyjątkiem jest tu wspomniana woda, która faktycznie ma mniejszą gęstość w stanie stałym niż w ciekłym. W trakcie gotowania pierogów ich wnętrze ogrzewa się, a tym samym zwiększa się ich objętość. Skutkuje to zmniejszeniem się ich gęstości aż do punktu, w którym mają mniejszą gęstość niż woda i wypływają na powierzchnie.
Procesowi wypływania pierogów na powierzchnię pomagają jeszcze dwa zjawiska. Po pierwsze, pewna ilość wody która jest wewnątrz pierogów zaczyna wrzeć i parować, tym samym jeszcze bardziej zmniejszając ich gęstość. Możemy to zaobserwować jako puchnięcie pierogów.Dodatkowo, w trakcie wrzenia wody w garnku, woda paruje całą objętością, co możemy zaobserwować na przykład w postaci odrywających się od dna bąbelków pary wodnej. Bąbelki te wypływają na powierzchnię dodatkowo wypychając pierogi.”
Źródło: https://zapytajfizyka.fuw.edu.pl/pytania/dlaczego-gotowane-pierogi-wyplywaja-na-powierzchnie/