Placki ziemniaczane na szybki i smaczny obiad – pomysły na jesienne sosy
Placki ziemniaczane na szybki i smaczny obiad – pomysły na jesienne sosy

Dla osób, które dużo pracują, być może również łączą obowiązki zawodowe z wychowaniem dzieci lub realizują się w swoich pasjach, gotowanie może przysparzać nie lada kłopotu. Napięty grafik nie musi być jednak powodem do rezygnowania ze smacznych i pożywnych posiłków na rzecz fast-foodów czy zimnych kanapek. “U Jędrusia” wychodzi naprzeciw tym, którym brakuje czasu na gotowanie lub zwyczajnie cenią sobie starannie przygotowane, smaczne obiady! Skorzystaj z oferty dań gotowych i pozwól sobie odpocząć ciesząc się wyśmienitym smakiem tradycyjnych potraw.

Brak pomysłu na obiad – spróbuj gotowych placków ziemniaczanych!

Znane od pokoleń danie polskiej kuchni, jakim są placki ziemniaczane, to synonim smacznej prostoty. Przyrządza się je z zaledwie kilku produktów, według wieloletniej receptury, a dobrze przyprawione i usmażone na chrupko są prawdziwą ucztą dla kubków smakowych. Taką właśnie wersję placków ziemniaczanych znajdziesz w naszej ofercie dań gotowych – wykonujemy je z sercem, z najwyższej jakości składników i bez dodatku konserwantów. Możesz je podgrzać w piekarniku lub podsmażyć na patelni, a następnie uzupełnić wybranymi dodatkami.

Urozmaicenie placków ziemniaczanych

Wzbogać smak gotowych placków ziemniaczanych “U Jędrusia” ciekawym dodatkiem, na przykład sosem z sezonowych produktów. Jesienią może to być dynia lub aromatyczne kurki. Niepowtarzalny zapach sosu kurkowego z pewnością przywiedzie na myśl wspomnienia z babcinej kuchni, a aromatyczny sos dyniowy będzie ciekawą alternatywą dla grzybów – wybór należy do Ciebie! Jak je przyrządzić? Skorzystaj z poniższych przepisów.

 

placki ziemniaczane z sosem kurkowym
Sos kurkowy:
– 300g umytych i osuszonych kurek
– 1 szklanka śmietanki 30%
– 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka natki pietruszki
– sól i pieprz

 

Cebulę podsmaż na patelni na roztopionym maśle. Kiedy się zeszkli, dodaj do niej kurki i smaż kilka minut na większym ogniu aż z grzybów odparuje woda. Następnie dodaj śmietanę i podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Przypraw solą i pieprzem według uznania, a na końcu posyp natką pietruszki.

 

placki ziemniaczane z sosem dyniowymSos dyniowy:
– łyżka oleju
– 300g pokrojonej dyni
– 2 szklanki mleka
– 2 łyżki mąki
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
-przyprawy: łyżeczka curry, pół łyżeczki ostrej papryki, sól i pieprz

 

Podsmaż dynię na oleju wraz z posiekanym ząbkiem czosnku do momentu, aż zmięknie. W mleku rozrób łyżkę mąki i dodaj na patelnię, a następnie wrzuć pozostałe składniki i mieszaj energicznie, aż się połączą w kremowy sos. Przypraw curry i papryką, a także solą i pieprzem według uznania.

 

Wybór dania gotowego w formie placków ziemniaczanych “U Jędrusia” i podanie ich w towarzystwie jednego z zaproponowanych jesiennych sosów, to idealny pomysł na wyśmienity obiad. Smacznego!