Jak przygotować idealne ciasto na pierogi?
Jest kilka sprawdzonych metod, dzięki którym można przygotować idealne ciasto na pierogi. Do wyboru – klasyczny przepis bez dodatku jajka lub przepisy z jajkiem i składnikami wpływającymi w znacznym stopniu na elastyczność ciasta. Zebraliśmy najlepsze przepisy na ciasto pierogowe, do wykorzystania w trakcie przygotowania różnego rodzaju pierogów.
Klasyczne ciasto na pierogi:
Przepis na ciasto opiera się na dwóch składnikach – mące i wodzie. Większą elastyczność ciasta uzyskasz dodając mocno ciepłą wodę.
Składniki na ciasto:
Podane proporcje powinny wystarczyć do przygotowania ciasta na około 50 sztuk pierogów. Czas potrzebny na przygotowanie ciasta pierogowego zajmuje około 20 minut.
- 300 g mąki pszennej
- 250 ml gorącej wody
- 1/4 łyżeczki soli
Do miski wsyp odmierzoną ilość mąki, dodaj sól. Następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę. Mieszaj energicznie za pomocy łyżki. Kiedy mąka z wodą połączą się w zwartą masę możesz przejść do wyrabiania ciasta ręką. W efekcie otrzymasz miękkie i sprężyste ciasto. Przepis ten wykorzystany został do przygotowania między innymi pierogów ruskich.
Ciasto pierogowe z jajkiem:
W tym przepisie poza składnikami klasycznego ciasta – mąką i wodą, wymagane jest dodania jajka i odrobiny masła oraz soli. Ciasto jest elastyczne i miękkie.
Składniki niezbędne do przygotowania ciasta:
Z podanych ilości powinno wyjść około 50 pierogów. Czas przygotowania to ok. 15-20 minut.
- 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 1 jajko
- ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka soli
Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, masło, sól i stopniowo dolewaj małą ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować. Ciasto idealne do pierogów różnego rodzaju, a także do przygotowania tradycyjnych uszek do barszczu.
Elastyczne ciasto na pierogi:
Kolejny sprawdzony przepis na idealne ciasto pierogowe to się ciasto ze zwiększoną ilością żółtek i masła. Masło i większa liczba żółtek sprawią, że ciasto jest delikatne i nie wysycha podczas przygotowywania pierogów.
Składniki na ciasto pierogowe
Z podanych proporcji powinno wyjść mniej więcej 50-60 sztuk (w zależności od średnicy wyciętych kółek i grubości ciasta po rozwałkowaniu), w czasie 20-30 minut.
- 500 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki wody
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli
Mąkę wysyp na stolnicę i dodaj miękkie masło, jajko, żółtka, sól oraz stopniowo dolewaj wody. Zagnieć na elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut żeby odpoczęło.





