Jak zrobić idealne ciasto na uszka wigilijne?

Jak zrobić idealne ciasto na uszka wigilijne?

Kiedy nadchodzi zima, powoli zaczynamy nastrajać się na świąteczny czas myśląc o tym, jak musimy przygotować się na świętowanie Bożego Narodzenia. Ten wyjątkowy dzień (wraz z Wigilią) niezmiennie kojarzy nam się z ciepłem domowego ogniska, wieloletnimi tradycjami i pysznymi potrawami. Odgrywają dużą rolę w celebracji tego święta. Jedną z nich, która koniecznie musi znaleźć się na stole jest barszcz z uszkami wigilijnymi. To, czy będą smakować wyśmienicie w dużej mierze zależy od ciasta. Najlepsze jest cienkie, miękkie i elastyczne. Powinno dobrze się wałkować i z łatwością kleić.

Skorzystaj z naszego przepisu, a na pewno wyjdzie tak, jak powinno!

 

Przepis na idealne ciasto na uszka wigilijne

Składniki:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 łyżka oleju
– ¾ szklanki wody
– szczypta soli

 

Użyteczne wskazówki:
– woda powinna być gorąca (może być nawet wrząca), aby dobrze sparzyć mąkę. Dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne, a więc łatwiejsze w wyrabianiu i delikatniejsze w swojej strukturze.
– jeśli chcesz uzyskać bardziej złoty kolor uszek, możesz dodać również odrobinę kurkumy.

 

Przygotowanie:
1. Przesiej mąkę przez sitko, aby nie było grudek.
2. Połącz ją z olejem wstępnie zagniatając, a na końcu ostrożnie dodaj wody.
3. Zagniataj tak długo, aż powstanie elastyczna, gładka masa.
4. Przykryj całość ściereczką i odstaw na 15 minut.
5. Weź połowę z powstałego ciasta, rozwałkuj je i wytnij kwadraciki. Druga połowa ciasta w tym czasie oczekuje na swoją kolej w misce.

 

Świetna alternatywa – gotowe danie “U Jędrusia”

Jeśli nie jesteś fanem klejenia uszek wigilijnych lub chcesz zaoszczędzić czas podczas świątecznych przygotowań, skorzystaj ze świetnej alternatywy, jaką oferuje “U Jędrusia”!

Spróbuj naszych gotowych uszek wigilijnych. Dorównują smakiem tym wykonanym w domowej kuchni i zaskakują idealnie wyrobionym ciastem. Możesz wybierać spośród dwóch wariantów: z kapustą i grzybami lub z samymi grzybami.