Jak zrobić idealne krokiety? Zwijanie i ciasto

Jak zrobić idealne krokiety? Zwijanie i ciasto

Jedną z tradycyjnych polskich potraw, której nie może zabraknąć na naszych stołach są zdecydowanie krokiety. Ich przygotowanie nie należy jednak do najprostszych, ponieważ składa się z kilku elementów, takich jak farsz, naleśnik oraz panierka. Każdy z nich wymaga dopracowania, aby końcowy efekt był zadowalający, to znaczy panierka chrupiąca, naleśnik puszysty i idealnie zawinięty, a zamknięty w nim farsz miękki i aromatyczny. W dzisiejszym artykule podpowiemy Ci, jak zawijać krokiety, aby nie rozpadały się podczas smażenia i podsuniemy kilka innych tajników, które warto znać.

Ciasto – klucz do sukcesu

Aby potrawa miała idealną fakturę i wspaniale się prezentowała, istotne jest przygotowanie dobrego ciasta na naleśniki. Jeśli chcesz, żeby było gładkie, do stworzenia masy użyj przesianej przez sitko mąki oraz do jej wymieszania wybierz mikser zamiast tradycyjnej trzepaczki. Dzięki temu pozbędziesz się grudek. Dla uzyskania puszystej konsystencji masy
polecamy dodać około 1/3 szklanki wody gazowanej – to trik stosowany przez wiele gospodyń. Smaż naleśniki na patelni posmarowanej cieniutką warstwą oleju.

Jak zawinąć krokieta?

1. Połóż usmażony naleśnik jaśniejszą stroną do zewnątrz (ta strona jeszcze się przyrumieni podczas następnego smażenia) i posmaruj go niezbyt grubo farszem.
2. Zagnij jego boki na kilka centymetrów tak, aby farsz nie wypadał podczas zwijania i przytrzymaj.
3. Następnie zagnij dolną krawędź (do ¼ długości)
4. Zwiń całość w rulon kierując się ku górze.

Panierka i smażenie

Panierkę przygotuj z dwóch elementów: jajka zmieszanego z mlekiem oraz bułki tartej. Mleko dodane do jajka nada usmażonej bułce tartej więcej chrupkości. Po obtoczeniu krokieta po kolei w jajku z mlekiem i bułce tartej dobrze dociśnij panierkę z każdej strony, aby jeszcze lepiej się trzymała. Smaż na dużej ilości rozgrzanego oleju, aż nabierze złotobrązowego koloru.

Oferta dań gotowych “U Jędrusia”

Przygotowanie perfekcyjnych krokietów jest zbyt skomplikowane? Skorzystaj z gotowego rozwiązania, które oferuje firma “U Jędrusia”! W asortymencie znajdziesz wyśmienite propozycje gotowych krokietów z mięsem oraz w dwóch innych wariantach: z kapustą i grzybami lub z pieczarkami i serem gouda.