Jak zrobić puszyste ciasto na naleśniki na słodko?
Nie znamy, osoby, która by za nimi nie przepadała. Dzięki temu, że mogą być przyrządzone zarówno na słodko, jak i w sposób wytrawny, uwielbiają je miłośnicy wszystkich smaków. Naleśniki, bo o nich tutaj oczywiście mowa, to międzynarodowa potrawa, która ma swoich zwolenników na niemalże całym świecie. Nie ma się czemu dziwić – smaczne ciasto z dodatkiem kremu czekoladowego i bananów, ulubionego dżemu bądź kurczaka w sosie pomidorowym to propozycja na śniadanie, obiad bądź kolację, której nie da się odrzucić.
Pomimo tego, że przyrządzenie naleśników jest naprawdę banalnie proste, wiele osób napotyka na problemy w trakcie przyrządzania tej potrawy. Dzisiaj pragniemy przekazać kilka rad, które na pewno pomogą stworzyć idealnie puszyste ciasto na naleśniki (w wersji na słodko), które smakiem i konsystencją zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza kulinarnego.
Niezbędne składniki
Podstawą każdego przepisu na naleśniki jest mąka oraz woda. Jeżeli chodzi o wodę to najlepiej postawić na mineralną, gazowaną. Ważne jest również mleko – tradycyjnie krowie, jednak w dzisiejszych czasach wiele osób stawia np. na mleko sojowe. Niektórzy dodają jajka, inni z nich rezygnują. Produkty, po które sięga również część osób, to proszek do pieczenia, soda oczyszczona, olej czy masło. Warto jednak na początek spróbować z całkowicie bazowym przepisem, na który składa się woda, mleko, mąka oraz niewielka ilość oleju. Aby sprawić, żeby ciasto było puszyste, warto oddzielić żółtka od białek, a następnie ubić białka na sztywno i wymieszać je żółtkami połączonymi z wodą, mąką i mlekiem.
Pełna lista składników na 7 naleśników:
- 2 jajka
- 125ml mleka
- 100g mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta cukru waniliowego
- 125ml wody gazowanej
- 2 łyżki masła lub oleju
Sposób przygotowania:
- Żółtka należy oddzielić od białek i wymieszać z mlekiem, następnie dodać mąkę, szczyptę soli i cukru waniliowego, mieszać tak aby nie było grudek.
- Po wymieszaniu do stanu jednolitej masy wlewamy wodę gazowaną i wszystko jeszcze raz mieszamy.
- Kolejny krok to delikatne ale dokładne połączenie masy z ubitymi na sztywno białkami.
- Rozgrzewamy patelnię naleśnikową i delikatnie smarujemy ją tłuszczem, wlewamy porcję ciasta i smażymy na lekko złoty kolor, następnie przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie.
Przydatne sprzęty
Do przygotowania idealnie puszystego ciasta na naleśniki przyda się przede wszystkim mikser, który pozwoli uniknąć powstania grudek. Warto również zainwestować w dobrą patelnię do naleśników, która niewątpliwie usprawni i ułatwi ich smażenie. Należy pamiętać, by nie przesadzić z tłuszczem na takiej patelni – wystarczy naprawdę dodać odrobinę na samym początku, by móc usmażyć wielką porcję naleśników dla całej rodziny.
Teraz, kiedy już znasz podstawy, nie pozostaje nic innego, jak spróbować swoich sił w kuchni. Nie rezygnuj, jeśli pierwszy naleśnik będzie pozostawiał wiele do życzenia – tak właśnie zazwyczaj się dzieje. Jak jednak zobaczysz, następne będą idealne!





