Łazanki
Dziś pokażemy jak w łatwy sposób przygotować łazanki z kapustą kiszoną.
Składniki:
- opakowanie makaronu łazanki
- 500 g kiełbasy
- 100 g wędzonego boczku
- 500 g kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 4 łyżki oliwy
- pieprz, sól, ostra papryka, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
Sposób przygotowania:
Makaron należy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj do wody 2 łyżki oleju żeby uniknąć sklejania się makaronu. Ugotowany makaron należy ostrożnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Następnie obgotować kapustę kiszoną z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Tak przygotowaną kapustę po ugotowaniu dokładnie odcedzić z wody i posiekać.
Boczek pokroić w niewielkie paseczki, a kiełbasę w ( w zależności od średnicy) plasterki lub półplasterki. Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy lub oleju (olej ma wyższą temperaturę dymienia), dodać boczek i kiełbasę, całość smażyć ok. 10 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać przygotowaną wcześniej kapustę kiszoną i przyprawy, całość smażyć kolejne 10 minut.
Podsmażoną wędlinę z kapustą przełożyć do garnka, dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Całość chwilkę podsmażyć żeby smaki się połączyły.
Nie masz czasu na gotowanie? Skorzystaj z gotowego rozwiązania:





