SKŁADNIKI
- Naleśniki ręcznie przygotowane marki U Jędrusia
- 300g świeżych truskawek lub mrożonych
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- Gotowa bita śmietana
- ¾ szklanki skondensowanego mleka
- Kieliszek amaretto lub rumu
- Laska wanilii
- ¾ Cukier puder
Klika listków mięty do dekoracji.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU TRUSKAWKOWEGO .
Najsmaczniejszy jest sos ze świeżych owoców, ale można przyrządzić go także z truskawek mrożonych. Wystarczy zmiksować starannie umyte, odsączone i obrane z szypułek owoce (mrożone trzeba wcześniej trochę rozmrozić). Do zmiksowanych truskawek dodać 2 łyżki cukru pudru i dokładnie wymieszać. Gotowy sos przelać do sosjerki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU CZEKOLADOWEGO
Rozpakuj czekoladę i połam na małe kawałki. Do rondelka wlej wodę i postaw go na niewielkim ogniu. Na garnku postaw miskę, w taki sposób aby dno miski było lekko zanurzone w wodzie, wsyp czekoladę i powoli podgrzewaj. Gdy czekolada zacznie się topić, zamieszaj ją, dodaj cukier puder i gotuj przez ok. 10 min od czasu do czasu mieszając, aby czekolada się nie przypaliła. Następnie dodaj mleko, wanilię, amaretto lub rum i szczyptę soli. Sos dokładnie wymieszaj i przelej do sosjerki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NALEŚNIKÓW
Naleśniki z serem marki U Jędrusia przygotowane są ręcznie z wysokiej jakości składników. Ciasto naleśnikowe jest kruche i delikatne, a twarogowy farsz lekko słodkawy. Takie połączenie sprawia, że danie ma idealny domowy smak.
Aby przygotować naleśniki należy na rozgrzanej patelni roztopić masło, a gdy zacznie lekko skwierczeć położyć naleśnik i na niewielkim ogniu podsmażać z obu stron przez ok. 6 minut. Zrumieniony ciepły naleśnik ostrożnie wyjąć na talerz dodać pokrojone truskawki i posypać cukrem pudrem. Serwować z dodatkiem sosu czekoladowego, truskawkowego i bitą śmietaną. Deser można ubrać listkiem mięty.
PODSMAŻONE NALEŚNIKI PODAJEMY Z OWOCAMI I SŁODKIMI DODATKAMI