NALEŚNIKI Z SEREM I SŁODKIMI DODATKAMI
SKŁADNIKI
  • Naleśniki ręcznie przygotowane marki U Jędrusia
  • 300g świeżych truskawek lub mrożonych
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • Gotowa bita śmietana
  • ¾ szklanki skondensowanego mleka
  • Kieliszek amaretto lub rumu
  • Laska wanilii
  • ¾ Cukier puder

Klika listków mięty do dekoracji.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU TRUSKAWKOWEGO .

Najsmaczniejszy jest sos ze świeżych owoców, ale można przyrządzić go także z truskawek mrożonych. Wystarczy zmiksować starannie umyte, odsączone i obrane z szypułek owoce (mrożone trzeba wcześniej trochę rozmrozić). Do zmiksowanych truskawek dodać 2 łyżki cukru pudru i dokładnie wymieszać. Gotowy sos przelać do sosjerki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU CZEKOLADOWEGO

Rozpakuj czekoladę i połam na małe kawałki. Do rondelka wlej wodę i postaw go na niewielkim ogniu. Na garnku postaw miskę, w taki sposób aby dno miski było lekko zanurzone w wodzie, wsyp czekoladę i powoli podgrzewaj. Gdy czekolada zacznie się topić, zamieszaj ją, dodaj cukier puder i gotuj przez ok. 10 min od czasu do czasu mieszając, aby czekolada się nie przypaliła. Następnie dodaj mleko, wanilię, amaretto lub rum i szczyptę soli. Sos dokładnie wymieszaj i przelej do sosjerki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NALEŚNIKÓW

Naleśniki z serem marki U Jędrusia przygotowane są ręcznie  z wysokiej jakości składników. Ciasto naleśnikowe jest kruche i delikatne, a twarogowy farsz lekko słodkawy. Takie połączenie sprawia, że danie ma idealny domowy smak.

Aby przygotować naleśniki należy na rozgrzanej patelni roztopić masło, a gdy zacznie lekko skwierczeć położyć naleśnik i na niewielkim ogniu podsmażać z obu stron  przez ok. 6 minut. Zrumieniony ciepły naleśnik ostrożnie wyjąć na talerz dodać pokrojone truskawki i posypać cukrem pudrem. Serwować z dodatkiem sosu czekoladowego, truskawkowego i bitą śmietaną. Deser można ubrać listkiem mięty.

 

PODSMAŻONE NALEŚNIKI PODAJEMY Z OWOCAMI I SŁODKIMI DODATKAMI 

 

nalesniki z serem