Pampucho-burger – czyli burger inaczej
Pampucho-burger – czyli burger inaczej

W kuchni niczym w miłości i na wojnie, jak mówi znane powiedzenie “wszystkie chwyty są dozwolone”. Można więc bawić się smakiem według uznania i cały czas próbować nowych rzeczy, łącząc różne – nawet na pozór nie pasujące do siebie – składniki w oryginalne kompozycje. Dzisiaj proponujemy przepis na coś wyjątkowego, co może być alternatywną dla powszechnie znanego dania typu fast-food. Jest unikalnym połączeniem tradycyjnej kuchni polskiej i amerykańskiej… ale z nutą kuchni hiszpańskiej. To hamburger inaczej – pampucho-burger z chorizo, który świetnie sprawdzi się na grilla!

Najważniejszy składnik, czyli bułki/kluski na parze

Jeśli zmartwiła Cię perspektywa przyrządzania pampuchów od zera, to możesz odetchnąć – „U Jędrusia” oferuje gotowe danie, które będzie stanowiło bazę do Twoich burgerów i dzięki niemu zaoszczędzisz sporo czasu. Znajdziesz je w naszej ofercie pod nazwą kluski na parze. Nazewnictwo tego dania różni się bowiem w zależności od regionu Polski. Na przykład w Poznaniu pampuchy znane są jako pyzy drożdżowe, a na Śląsku jako buchty.

Gotowe kluski na parze od „U Jędrusia” są przyrządzane według doskonalonych przez lata receptur i nie zawierają konserwantów, więc smakują jak u mamy lub babci. Wystarczy je ugotować i w kilka minut możesz cieszyć się wyśmienitym smakiem!

Przepis na pampucho-burgera

Składniki – burgery dla kilku osób:
-opakowanie klusek na parze U Jędrusia (6 sztuk klusek)
-12 plastrów chorizo
-12 plastrów oscypka, który nada potrawie wędzonego aromatu
-2 czerwone cebule pokrojone w plastry
-2-3 pomidory pokrojone w plastry
-sól i pieprz
-oliwa

1. Pampuchy ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

2. Podsmaż cebulę na oliwie. Kiedy się zeszkli, dodaj chorizo i smaż jeszcze przez kilka minut.

3. Podsmaż oscypek na osobnej patelni przewracając go, aż się zarumieni z każdej strony.

4. Ugotowane bułki przekrój na pół i upiecz na grillu, w piekarniku lub pozwól im zarumienić się na suchej patelni.

5. Ułóż na 6 połówkach chorizo z cebulą, ser oraz plastry pomidora, dopraw solą oraz pieprzem, dla smaku dodaj ulubionego sosu. Przykryj całość pozostałymi połówkami bułek tak, aby powstały burgery.

Smacznego!