Pierogi z kapustą i grzybami z sosem z sera pleśniowego
Pierogi z kapustą i grzybami z sosem z sera pleśniowego

Są takie dania, które posiadają rzesze miłośników. Jak wiemy, w Polsce tego typu przysmakiem są pierogi. Jednak jest jeden minus, sprawiający, że najczęściej przygotowujemy je tylko na specjalne okazje, jak święta. Na co dzień niewielu z nas ma czas na gotowanie czasochłonnych potraw. Dlatego też dobrym rozwiązaniem, które pozwoli na pozbycie się tego problemu, będzie wybór gotowych już potraw „U Jędrusia”.

Szybki i smaczny obiad w 15 minut!

Decyzja o wybraniu gotowych dań „U Jędrusia”, jak pierogi z kapustą i grzybami, to alternatywna na szybki i prosty obiad, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu członkowi rodziny. Tego typu potrawa, to także doskonały wybór dla tych osób, które uwielbiają przełom sierpnia i września, kiedy to w lasach pojawiają się kurki, maślaki, kozaki, prawdziwki czy też borowiki. Nie wszyscy mają możliwość, by wybrać się na tego typu wyprawę w celu zebrania darów lasu. Dlatego też gotowe danie pierogi z kapustą i grzybami będzie doskonałą alternatywą. Dobrym rozwiązaniem będzie przyrządzenie sosu z sera pleśniowego, który będzie się doskonale komponował z pierogami. Przepis na niego zamieszamy poniżej.

Pierogi z kapustą i grzybami – składniki i przepis

Składniki:
Pierogi z kapustą i grzybami „U Jędrusia” (400 g)
– Śmietana 18% 160 ml
– Ser pleśniowy 60 g
– Konfitura ze śliwek 20 g
– Orzechy włoskie 35 g
– sól, pieprz, pietruszka

Przygotowanie:

1. Rozdrobnić ser pleśniowy i roztopić go na patelni.
2. Do roztopionego sera dodać śmietanę, wymieszać i podgrzać około 5-8 minut.
3. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę, sól, pieprz do smaku.
4. Gotowym sosem polać pierogi podgrzane zgodnie z instrukcją na opakowaniu
5. Na koniec nałożyć na danie łyżeczkę konfitury i posypać garścią pokruszonych orzechów.

Smacznego!