Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem to jedna z ciekawszych propozycji. Niezwykły swojski smak nadaje charakteru temu ciekawemu daniu.
Pierogi z kaszą gryczaną
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 ml wody
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
Farsz:
- 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
- 1 szklanka mleka (plus szklanka wody)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 kg białego sera
Ciasto:
z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto. Przełóż do naczynia, przykryj folią spożywczą i wstaw na do lodówki 15 minut. Wałkuj na posypanej mąką stolnicy i szklanką lub specjalną foremką wycinaj kółka.
Farsz:
kaszę ugotuj na sypko w mleku wymieszanym z wodą i solą. Twaróg rozkrusz i wymieszaj z przestudzoną kaszą. Dopraw solą i ewentualnie odrobiną pieprzu do smaku. Farszem nadziewaj pierogi, dokładnie sklejając brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku, aż pierogi wypłyną. Najlepiej smakują z patelni, przesmażone z odrobiną pokrojonej w piórka cebulki i kwaśną śmietaną.





