Pierś kurczaka w warzywach
Składniki (5-6 porcji):
- Pierś z kurczaka 600g
- 2 cukinie
- 3 papryki
- 6 pieczarek
- Ząbek czosnku
- Pomidorki koktajlowe
- Przyprawa do warzyw lub ziemniaków
- Pieprz
- Sól
- Ryż lub makaron 400g
- Masło roślinne 20g
Sposób przygotowania :
Pierś kurczaka obieramy z błonek oraz odcinamy chrząstki. Następnie tak przygotowane mięso myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Paprykę, cukinie i pieczarki myjemy. Pozbywamy się pestek z papryki następnie kroimy ją w kostkę. Cukinie nieobraną ze skóry też kroimy w kostkę. Pomidory koktajlowe kroimy na połówki lub ćwiartki. Pieczarki czyścimy oraz obieramy ze skórki. Następnie kapturki kroimy w paski natomiast nóżki w kółka. Wszystkie warzywa wrzucamy na patelnie z rozgrzanym masłem (ok. 10g) . Posypujemy przyprawą do warzyw lub ziemniaków oraz pieprzem i solą do smaku. Podsmażamy je do momentu jak zaczną zmieniać kolor i robić się miękkie. Tak podsmażone warzywa wrzucamy do garnka. Następnie podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka na reszcie masła. Smażymy na wolnym ogniu do zbielenia mięsa tak, aby w środku było ono soczyste, lecz niesurowe. Podsmażone kawałki piersi z kurczaka wrzucamy do garnka z warzywami. Wszystko zalewamy odrobiną wody tak, aby nie przykryła warzyw. Dusimy na wolnym ogniu do zmiękczenia warzyw.
Sposób podania :
Mieszankę warzywną z piersiami kurczaka można podać z ryżem lub makaronem.
Smacznego!





