Placki ziemniaczane z gulaszem wegetariańskim
Nie masz pomysłu na szybki obiad lub pożywną kolację? Jeśli lubisz polską kuchnię, dobrym wyjściem będzie zaserwowanie placków ziemniaczanych. To tradycyjne danie najczęściej jedzone jest z cukrem lub kwaśną śmietaną, a także w wersji po węgiersku – czyli z gulaszem. Jeśli gulasz jako dodatek do chrupiących placków wydaje Ci się niezwykle kuszący, ale nie jadasz mięsa, to nic straconego! Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na gulasz wegetariański do placków ziemniaczanych – jest równie smaczny, jak gulasz węgierski. Fuzja smaków podsmażonych na złoto ziemniaków i aromatycznych, duszonych warzyw na pewno przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi wegetariańskich dań.
Gotowe dania “U Jędrusia” – sprawdzą się zawsze i wszędzie
Jeśli chcesz zaoszczędzić trochę czasu i wysiłku, polecamy zakup naszych gotowych placków ziemniaczanych “U Jędrusia”. Zamiast przygotowywać je samodzielnie i przeznaczać godzinę na obieranie, ścieranie, doprawianie i smażenie, wybierz nasze rozwiązanie. Nasze gotowe placki wystarczy podgrzać przez kilka minut na patelni, z każdej strony. Przekonasz się, że smakują jak u mamy! Ich receptura jest tradycyjna, pozbawiona sztucznych wypełniaczy, barwników i aromatów. To gwarantuje ich wyśmienity smak, lekką chrupkość i naturalnie złoty kolor.
Składniki:
Składniki na gulasz wegetariański, który idealnie będzie komponował się z plackami ziemniaczanymi “U Jędrusia”:
-250g cukinii (1 sztuka, średnia)
-500g pieczarek
-1 duża cebula
-2 ząbki czosnku
-100g koncentratu pomidorowego
-150g śmietany 18% lub wegańskiej śmietany sojowej lub stałej części mleczka kokosowego
-650ml wody
-1 łyżka oleju roślinnego
-przyprawy do smaku
1. Najpierw zajmij się przygotowaniem składników do gulaszu: posiekaj drobno cebulę i czosnek, pokrój pieczarki w cienkie plasterki (najpierw je obierz), a cukinię i paprykę w kostkę.
2. Wlej wodę do miseczki, dodaj do niej koncentrat i dokładnie go rozmieszaj.
3. Do garnka wlej olej i wrzuć warzywa oraz pieczarki. Podsmażaj je w ten sposób 3-5 minut.
4. Wlej koncentrat rozrobiony z wodą, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
5. Do szklanki wlej śmietanę (lub mleczko kokosowe) i dodaj do niej łyżkę gorącego gulaszu, aby ją zahartować. Następnie wlej ją do garnka i gotuj jeszcze przez kilka minut. Gotowe!
Wybierając mleczko kokosowe zamiast śmietany i dodając na przykład curry oraz imbir w proszku możesz stworzyć orientalną wersję naszego gulaszu wegetariańskiego. Polej nim talerz pełen gorących placków ziemniaczanych – smacznego!