Placki ziemniaczane z gulaszem
Dzisiaj zaprezentujemy jak w prosty i szybki sposób przygotować jedno z takich dań, które zachwyci smakiem, jak również doda energii w chłodne dni. Długie wieczory, krótkie dni, za oknem chłód i resztki żółtych liści na gołych gałązkach, to znak, że jesień zagościła już na dobre. Jesienna aura daje nam się we znaki również w postaci spadku energii i braku motywacji do działania. To także czas, kiedy zmieniamy swoje nawyki żywieniowe i z dużą przyjemnością sięgamy po bardziej pożywne dania, które niejednokrotnie są dość skomplikowane i czasochłonne w przygotowaniu.
DO PRZYGOTOWANIA DANIA BĘDZIEMY POTRZEBOWAĆ:
- Placki ziemniaczane solo marki „U Jędrusia”
- 500 g mięsa ( najlepiej szynki wieprzowej )
- 2 cebule
- kilka pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 szklanka wywaru z warzyw
- sól
- pieprz
- listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- ¼ łyżeczki papryki słodkiej
- 2 suszone grzybki
- olej do smażenia
- ewentualnie 1 łyżeczka mąki (do zagęszczenia sosu)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA GULASZU
Oczyszczone mięso kroimy w kształt kostki gulaszowej, obraną cebulę w drobną kosteczkę, pieczarki w grubsze plasterki, a paprykę w paseczki. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i najpierw podsmażamy delikatnie cebulkę, a następnie dodajemy mięso, które szybko obsmażamy z każdej strony, aby lekko się ścięło. Dzięki temu mięso pozostanie miękkie i soczyste. Kolejne składniki, które dodajemy do rondelka to pieczarki i papryka. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i chwilę smażymy po czym całość zalewamy warzywnym wywarem. Aby danie nabrało smaku i aromatu dodajemy suszony listek laurowy, ziele angielskie oraz 2 pokruszone suszone grzybki. Rondel przykrywamy pokrywką i dusimy zawartość na małym ogniu przez 40 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania gulasz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Jeśli gulasz odpowiednio się nie zagęści możemy dodać odrobinę mąki, którą najpierw rozrabiamy w małej ilości zimnej wody, następnie całość mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PLACKÓW ZIEMNIACZANYCH
Placki ziemniaczane U Jędrusia to wysokiej jakości produkt, przygotowany z wyselekcjonowanych i odpowiednio dobranych składników na bazie tradycyjnej od lat wypracowanej receptury. Atutem gotowego dania jest oszczędność czasu wynikająca z procesu przygotowania, jak również fakt, iż oferowane placki nie zawierają konserwantów, aromatów ani wzmacniaczy smaku. Do przygotowania placków rozgrzewamy patelnię, na którą wylewamy łyżkę oleju. Gdy tłuszcz na patelni zacznie lekko skwierczeć kładziemy placki i obsmażamy je na złoty kolor z obu stron. Gotowe placki przekładamy na talerz i polewamy gulaszem – smacznego J
PODSMAŻAMY CEBULKĘ I DODAJEMY MIĘSO
NASTĘPNIE DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW I DUSIMY
GOTOWE PLACKI ZIEMNIACZANE PODSMAŻAMY NA PATELNII
PRZEKŁADAMY NA TALERZ I POLEWAMY GULASZEM





