Poezja smaku w skromnym ziemniaku
Poezja smaku w skromnym ziemniaku

 
Na Mazurach mówi się na nie plindze, górale poczęstują nas moskolami, a nasi sąsiedzi zza wschodniej granicy nazywają je dranikami lub derunami. Chociaż spotkać możemy je w najróżniejszych odsłonach, chrupiące placki ziemniaczane goszczą w niemalże każdej kuchni i są potrawą niezwykle sycącą, a przy tym bardzo łatwą do przygotowania. Ich kluczowym składnikiem są rzecz jasna utarte kartofle, do których dodajemy jajko, niewielką ilość mąki oraz przyprawy. Wyśmienicie smakują solo lub delikatnie posypane cukrem, my jednak chcielibyśmy przedstawić ciekawy pomysł na placki ziemniaczane w wersji wytrawnej.

Placki z gulaszemEfektownym daniem w sam raz na szybki obiad będą placuszki po góralsku. Tradycyjnie nie były one przygotowywane na patelni tylko na rozgrzanej blasze, dzięki temu nie wchłaniały tłuszczu i były bardziej chrupiące. Starte ziemniaki, cebulkę, jajko i mąkę łączymy w masę, z której formujemy nasze placki i smażymy je na patelni. Aby zyskać na czasie i zaoszczędzić naszym palcom bliskiego spotkania z tarką można użyć również gotowych placków ziemniaczanych z oferty „U Jędrusia”, które po 3 minutach w piekarniku są gotowe do spożycia. Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę z pokrojonym w kostkę boczkiem i tak przygotowany farsz układamy na każdym gotowym placku. Całość posypujemy serem (najlepszy będzie oscypek) i drobno posiekanym szczypiorkiem. W góralskich restauracjach danie z pewnością zostanie nam również podane z sosem na bazie kwaśniej śmietany.

Ciekawy pomysł na placki ziemniaczane to podanie ich z aromatycznym wieprzowym gulaszem. Unikatowe połączenie delikatnego, miękkiego mięsa z odpowiednio doprawionymi warzywami i chrupiącymi plackami cieszy się ogromną popularnością także na polskich stołach. Dzięki ofercie gotowych dań obiadowych „U Jędrusia” możesz delektować się ich niepowtarzalnym, pozbawionym sztucznych dodatków smakiem placków ziemniaczanych z gulaszem po węgiersku oraz wersji rodzimej placków ziemniaczanych z gulaszem wieprzowym. Kilka minut w piekarniku lub mikrofali i placki są gotowe.

Placki ziemniaczane z gulaszem po węgierskuPlacki ziemniaczanePlacki z gulaszem wieprzowym