Pomysły i inspiracje na bezmięsne pierogi
Pomysły i inspiracje na bezmięsne pierogi

Niewątpliwie spora część z nas nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa, ponieważ dzięki niemu posiłek wydaje się być bardziej treściwy i sycący. Niektórzy jednak wręcz przeciwnie – spożywają wyłącznie dania wegetariańskie. Zjedzenie mięsa jest dla nich praktycznie niemożliwe ze względu na upodobania smakowe bądź kwestie etyczne. Jak więc pogodzić te dwie strony “konfliktu”, kiedy znajdą się razem przy rodzinnym stole?

tofu i soczewicaZachęcamy do wypróbowania ciekawych pomysłów na połączenie tradycji z innowacją – bezmięsne pierogi, na przykład ziemniaczane z tofu wędzonym, które znajdziesz w naszej ofercie. Biały twaróg został tutaj zastąpiony aromatycznym twarożkiem sojowym, więc jest to opcja nie tylko wegetariańska, ale też wegańska. Jeśli chcesz wykonać je samodzielnie – wystarczy tylko umieścić w farszu puree z gotowanych ziemniaków ze smażoną cebulką i tofu, które trzeba dobrze przyprawić solą i pieprzem.

Obecność tofu pozwala stworzyć zbilansowany posiłek, ponieważ składnik ten dostarcza dużą ilość białka, które zazwyczaj pozyskuje się z mięsa. Wegetarianie zastępują je innym źródłem protein, na przykład używając cieszące się coraz większą popularnością wspomniane wyżej tofu, soczewicę, fasolę czy ser biały lub żółty. Wybierając taki dodatkowy wariant posiłku, masz szansę zadowolić wszystkich głodnych członków rodziny.

Istnieją też bardzo ciekawe alternatywy dla tradycyjnych smaków pierogów. To doskonała opcja zarówno dla wyrafinowanych smakoszy, jak i dla tych, którzy po prostu chcą spróbować czegoś nowego.

Zachęcamy do skosztowania innych smaków pierogów:

  • ze szpinakiem i serem
  • z serem wędzonym
  • z kozim serem
  • kasztelańskie panierowane (zawierają pieczarki i ser żółty)

Jak możesz się domyślić, będą to wyraźne, intrygujące smaki. Warto więc czasem odejść od tych tradycyjnych! Wypróbuj nasze bezmięsne propozycje i przedstaw je domownikom, a przekonasz się, że znajdą się pierogi odpowiednie dla każdego gustu kulinarnego.