Pomysły na nowoczesne dania z dodatkami od “U Jędrusia”

 

Kuchnia fusion w domowym wydaniu

Chociaż puree ziemniaczane i klasyczny schabowy z surówką to częsty wybór w polskich domach, czasem trudno oprzeć się egzotycznym smakom. Nie ma w tym nic dziwnego, każdy bowiem od czasu do czasu potrzebuje pysznej zmiany!

Jeśli nie chcemy wydawać bajońskich sum za jedzenie w restauracjach, sami możemy wyczarować oryginalne danie za pomocą niedrogich i dostępnych wszędzie składników. Nie bójmy się eksperymentować i łączyć ze sobą różnych smaków, które na pierwszy rzut oka zupełnie do siebie nie pasują. Gwarantujemy – kubki smakowe pokochają je w takiej odsłonie!

Kuchnia chińska, włoska i pierogi!

Kuchnia fusion to zabawa i sztuka, polegająca na stworzeniu oryginalnego, pysznego dania, bazując na tym co znamy z zupełnie innych kultur. Klasyczne pierogi mogą zyskać całkowicie inny charakter, poprzez zaskakujący dobór dodatków lub sposób przyrządzania.

Jednym z takich przepisów może być pierogowy stir fry. Jeśli nie macie czasu lub cierpliwości do samodzielnego lepienia, możecie kupić już gotowe Pierogi z kapustą i grzybami “U Jędrusia”, które doskonale komponują się z chińską mieszanką warzywną z bambusem i grzybami mun.

Najpierw zasmażamy warzywa w woku, a potem do miksu dodajemy pierogi. Danie wzbogacamy ulubionym sosem azjatyckim, np. teriyaki, sezamowym lub chilli. Pamiętajmy, że stir fry oznacza intensywne mieszanie podczas smażenia w wysokiej temperaturze. Gdy ściągniemy danie z patelni lub woka możemy przyozdobić je grubo posiekanym szczypiorem lub ziarnami sezamu.

Jeśli wolimy coś bardziej eleganckiego, inspiracji możemy poszukać bliżej – w Europie. Idąc śladem kuchni włoskiej, najpierw grillujemy doprawione pieprzem i solą Pierogi ze szpinakiem i seremU Jędrusia”. Do tego wystarczy dodać plastry mozzarelli i słodkie pomidory skropione oliwą z oliwek, octem balsamicznym i posypane świeżymi liśćmi bazylii.

Ta wersja to sposób na szybki obiad, który możesz wykorzystać na co dzień, jak i od święta. Wygląda apetycznie i elegancko, nie jest tłusty, ale przede wszystkim – smakuje wspaniale.