Przepis na zapiekankę z pierogów ruskich!
Klasyka polskiej kuchni, która od wielu pokoleń gości na naszych stołach i znana jest każdemu smakoszowi tradycyjnych dań – Pierogi ruskie! Jeśli i Ty jesteś ich fanem, a chcesz zaoszczędzić trochę czasu lub nie potrafisz samodzielnie ich przyrządzić, wybierz opakowanie gotowych pierogów ruskich “U Jędrusia”. Są wyśmienite, jak u mamy!
Możesz połączyć ich smak z urozmaiconą formą podania przygotowując z nich zapiekankę, chyba każdy ma ochotę na różnorodność w kuchni. Poniżej przedstawiamy dwa warianty tego ciekawego dania, które jest bardzo łatwe w wykonaniu.
Pierogi ruskie zapiekane w boczku
Składniki:
– 1 opakowanie pierogów ruskich “U Jędrusia” 400g
– 15-16 plastrów boczku
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
2. Owiń cienki plasterek boczku wokół każdego pieroga.
3. Ułóż je na blasze do pieczenia. W razie potrzeby posyp brązowym cukrem dla uzyskania efektu skarmelizowania.
4. Piecz przez 16 do 18 minut lub do uzyskania złotego koloru, w połowie pieczenia odwróć, aby równomiernie się upiekły.
Zapiekanka pierogowa z serem i cukinią
Składniki:
– 1 opakowanie pierogów ruskich “U Jędrusia” 400g
– 1 cukinia
– 1 cebula
– 250g tartego sera żółtego lub mozzarella
– 2 jajka
– 200ml śmietany 18%
– sól, pieprz, zioła prowansalskie
– łyżeczka oleju
1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
2. Umieść całość pierogów ruskich w naczyniu żaroodpornym i posyp je połową startego sera.
3. Pokrój cukinię w plastry, a cebulę w piórka i podsmaż na oleju.
4. Ułóż warzywa jako kolejną warstwę w naczyniu żaroodpornym i przypraw je.
5. Śmietanę wymieszaj z jajkami oraz drugą połową sera, następnie przypraw solą i pieprzem.
6. Wylej przygotowaną masę do naczynia żaroodpornego, by równo pokryła warstwę warzywną.
7. Piecz przez 25 minut, aż ser się rozpuści.
Voila!
Dania gotowe “U Jędrusia” możesz przygotować na wiele sposobów. Dzięki nim zaoszczędzisz czas w kuchni, równocześnie ciesząc się wspaniałym smakiem tradycyjnych potraw w różnych wydaniach. Zachęcamy do zapoznania się również z innymi przepisami dostępnymi na naszej stronie, w których wykorzystane zostały wyśmienite dania “U Jędrusia”.
