Ogromne ilości jedzenia – z tym wielu z nas kojarzą się Święta. Co zrobić z pierogami lub uszkami, które pozostały niezjedzone? Wyrzucić czy zamrozić i zapomnieć o nich? Mamy lepszy pomysł – przepis na poświąteczną zapiekankę!
Kto powiedział, że świąteczne potrawy można jeść tylko w święta? Warto cieszyć się ich wyśmienitym smakiem również na co dzień. Jeśli masz ochotę zjeść uszka lub wypróbować nasz przepis na zapiekankę, a nie zostało Ci nic po świętach, możesz wybrać gotowe uszka U Jędrusia z oferty bożonarodzeniowej. Wyróżniają się niezwykle delikatnym ciastem oraz perfekcyjnym połączeniem kwaśnej kapusty z aromatyczną smażoną cebulką i grzybami.

Przepis na zapiekankę z uszek

Przygotuj składniki:

  • 1 opakowanie uszek U Jędrusia
  • 3 kiełbasy ulubionego rodzaju (mogą być np. śląskie) pokrojone w półplasterki
  • 300 g śmietankowego serka topionego
  • 1 cebulę pokrojoną w kostkę
  • 250 ml mleka
  • 200 g żółtego sera startego na tarce, na grubych oczkach

Przygotowanie:

  1. Pokrojone kiełbasy podsmaż na patelni wraz z pokrojoną cebulą. Smaż, aż cebula się zeszkli.
  2. W tym czasie ugotuj uszka we wrzątku z odrobiną soli i odsącz z wody. Sposób przygotowania na opakowaniu.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  4. W garnuszku podgrzej mleko i dodaj do niego serek topiony. Podgrzewaj, aż serek całkowicie się roztopi i mieszaj, aż masa zgęstnieje – tak powstanie sos serowy.
  5. Do naczynia żaroodpornego wrzuć uszka oraz kiełbasę z cebulą. Polej sosem serowym, a następnie posyp startym żółtym serem.
  6. Zapiekaj przez 20-25 minut.
Nasza zapiekanka to świetne połączenie tradycyjnych polskich smaków (kwaśnej kapusty, grzybów, kiełbasy, smażonej cebulki) i sposób na to, by nie marnować świątecznego jedzenia… lub po prostu spróbować czegoś nowego w kuchni! Smacznego!