Wegetariańskie potrawy na grilla
Wegetariańskie potrawy na grilla

Twoi goście nie jedzą mięsa? Nie martw się – mimo tego, możesz przygotować coś pysznego na grilla!

Nadszedł czas słonecznych dni, które można spędzać w ogrodzie – to doskonały czas na grillowanie wspólnie z przyjaciółmi lub rodziną. Fleksitarianie, witarianie, wegetarianie to osoby, które mogą odmówić soczystej kiełbaski z rusztu. Jeśli nie masz pomysłu, co warto im podać, zapoznaj się z naszym artykułem – przygotowaliśmy kilka ciekawych propozycji.

Burgery warzywne na grilla? Oczywiście!

Świeża bułka, smaczne sosy, plasterek pomidora, pikle, liść sałaty i… burger warzywny zamiast mięsnego! Skorzystaj z gotowych propozycji od „U Jędrusia”. Możesz wybierać spośród kilku kompozycji smakowych, stworzonych ze starannie wyselekcjonowanych warzyw: burgery warzywne, buraczane, z suszonymi pomidorami. Każda z tych propozycji to smaczne połączenie kaszy i warzyw bez dodatku mięsa, wzmacniaczy smaków i substancji konserwujących. Burgery wystarczy opiec na grillu, wybrać do nich smaczne dodatki (na przykład sałatę, pikle, pomidora) i umieścić w bułce posmarowanej keczupem oraz majonezem lub wybranym sosem.

Pierogi – tradycja w wakacyjnym wydaniu

Mamy prawdziwą gratkę dla smakoszy polskiej kuchni – proponujemy wegetariańskie pierogi grillowane z dodatkiem ziół, takich jak koperek, natka pietruszki czy mięta. Wspaniale wpiszą się w letni klimat, w nowym wydaniu z grilla. Wystarczy ułożyć je na ruszcie i równomiernie opiekać z każdej strony po kilka minut. Delikatne ciasto perfekcyjnie opieczone na ruszcie, z dużą ilością farszu zachwyci smakiem.

Warzywa i tofu z rusztu

Świetną alternatywą dla mięsa jest również tofu, które z powodzeniem można grillować. Przygotuj wcześniej dowolną marynatę i pozostaw w niej na całą noc tofu pokrojone na odpowiedniej wielkości kawałki, aby utrzymały się na ruszcie, a równocześnie dobrze opiekły. Przykładowa marynata to: sos sojowy, miód, czosnek, sos sriracha, sól i pieprz. Warto zestawić tofu z takimi warzywami jak: papryka, cukinia, bakłażan, szparagi zielone, czosnek, czerwona cebula. Powinny być pokrojone na podobnej wielkości kawałki, jak tofu. Posmaruj je oliwą, posyp solą i pieprzem, a następnie opiekaj z każdej strony aż się zarumienią.

 

Zachęcamy do wypróbowania wegetariańskich dań na grilla. Najszybszym sposobem w przygotowaniu będą burgery warzywne „U Jędrusia”.
Na takie rarytasy dadzą się skusić nawet smakosze mięsa!