Jednym z ulubionych dań w wigilijnym menu jest barszczyk czerwony podawany z uszkami. Dzisiaj podpowiemy jak w szybki i łatwy sposób można go przyrządzić. Wigilia to jeden z najbardziej wyczekiwanych dni w roku. Pewnie każdemu z nas kojarzy się z ciepłem rodzinnego domu, spokojem, a przede wszystkim z suto zastawionym stołem.
SKŁADNIKI
- Uszka z kapustą i grzybami marki „U Jędrusia”
- Włoszczyzna do przygotowania wywaru: 2 marchewki , ¼ selera, 2 pietruszki, cebula,
- 2 ząbki czosnku obrane całe
- 1kg buraków
- 2 jabłka najlepiej kwaśna odmiana,
- 5 suszonych grzybków ( borowik, podgrzybek )
- Ziele angielski ok. 5 ziarenek
- Liść laurowy
- Łyżeczka suszonego majeranku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- Cukier
- Sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CZERWONEGO BARSZCZU
Obraną włoszczyznę zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie , liść laurowy i gotujemy przez około 30 minut. W tym czasie grzybki zalewamy niewielką ilością wrzątku, buraki ścieramy na tarce, a jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki.
Z gotującego się bulionu wyciągamy warzywa i kolejno dodajemy: grzybki wraz zalewą, starte buraki, czosnek i gotujemy jeszcze przez ok. 20-30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy jabłka, majeranek, ocet i pozostałe przyprawy do smaku. Gotowy barszcz przecedzamy, aby był pięknie klarowny.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA USZEK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Uszka z kapustą i grzybami marki U Jędrusia przygotowane są ręcznie z wyselekcjonowanych składników wysokiej jakości, które gwarantują doskonały, domowy smak. Jest to gotowy produkt chłodzony, łatwy i szybki w przygotowaniu, dedykowany dla osób, które cenią sobie oszczędność czasu przy zachowaniu wysokiej jakości produktu.
Aby przygotować uszka wystarczy je wrzucić do osolonej gotującej się wody i nie dopuszczając do wrzenia, podgrzewać 2 minuty od ich wypłynięcia. Gotowe uszka wyciągnąć z rondla i przelać zimną wodą.
Tak przygotowane przekładamy na talerz i zalewamy gorącym barszczykiem.