Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Jednym z ulubionych dań w wigilijnym menu jest barszczyk czerwony podawany z uszkami. Dzisiaj podpowiemy jak w szybki i łatwy sposób można go przyrządzić. Wigilia to jeden z najbardziej wyczekiwanych dni w roku. Pewnie każdemu z nas kojarzy się z ciepłem rodzinnego domu, spokojem, a przede wszystkim z suto zastawionym stołem.

SKŁADNIKI
  • Uszka z kapustą i grzybami marki „U Jędrusia”
  • Włoszczyzna do przygotowania wywaru: 2 marchewki , ¼ selera, 2 pietruszki, cebula,
  • 2 ząbki czosnku obrane całe
  • 1kg buraków
  • 2 jabłka najlepiej kwaśna odmiana,
  • 5 suszonych grzybków ( borowik, podgrzybek )
  • Ziele angielski ok. 5 ziarenek
  • Liść laurowy
  • Łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • Cukier
  • Sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CZERWONEGO BARSZCZU

Obraną włoszczyznę zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie , liść laurowy i gotujemy przez około 30 minut. W tym czasie grzybki zalewamy niewielką ilością wrzątku, buraki ścieramy na tarce, a jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki.

Z gotującego się  bulionu wyciągamy warzywa i kolejno dodajemy:  grzybki wraz zalewą, starte buraki, czosnek i gotujemy jeszcze przez ok. 20-30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy jabłka, majeranek, ocet i pozostałe przyprawy do smaku. Gotowy barszcz przecedzamy, aby był pięknie klarowny.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA USZEK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Uszka z kapustą i grzybami marki U Jędrusia przygotowane są  ręcznie z wyselekcjonowanych składników wysokiej jakości, które gwarantują doskonały, domowy smak. Jest to gotowy produkt chłodzony, łatwy i szybki w przygotowaniu, dedykowany dla osób, które cenią sobie oszczędność czasu przy zachowaniu wysokiej jakości produktu.

Aby przygotować uszka wystarczy je wrzucić do osolonej gotującej się wody i nie dopuszczając do wrzenia, podgrzewać 2 minuty od ich wypłynięcia. Gotowe uszka wyciągnąć z rondla i przelać zimną wodą.

Tak przygotowane przekładamy na talerz i zalewamy gorącym barszczykiem.

barszcz-z-uszkami