Zapiekanka z pierogów z mięsem z sosem pomidorowym
Przedstawiamy kolejną odsłonę ciekawej alternatywy dla tradycyjnego dania uwielbianego przez wielu Polaków. Poznaj przepis na zapiekankę pierogową z sosem pomidorowym z wykorzystaniem gotowych pierogów z mięsem “U Jędrusia”!
Jeśli jesteś miłośnikiem pierogów z mięsem, a nie masz cierpliwości do ich lepienia lub zwyczajnie brakuje Ci czasu na spędzanie go w kuchni, koniecznie spróbuj gotowego dania “U Jędrusia”. Sprawdzi się jako szybki i pożywny posiłek lub danie na specjalne okazje. Wykorzystaj je do szybkiego przyrządzenia smacznej zapiekanki z sosem pomidorowym. Korzystając z naszego przepisu na zapiekankę, zarówno każdy amator gotowania, jak i bardziej doświadczony kucharz w kilka minut przygotuje wyśmienity obiad.
Co powinieneś mieć, aby przyrządzić zapiekankę?
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotuj sobie naczynie żaroodporne oraz następujące składniki:
-1 opakowanie pierogów z mięsem “U Jędrusia”,
-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
-½ szklanki passaty pomidorowej,
-½ szklanki rozdrobnionego sera cheddar (polecamy zetrzeć go na tarce o dużych oczkach),
-½ szklanki słodkiej kukurydzy (może być z puszki),
-¾ szklanki czerwonej fasoli (również może być z puszki),
-szczypta soli oraz chili.
Przygotowanie zapiekanki z pierogów:
1. Wymieszaj w osobnej miseczce koncentrat pomidorowy z passatą oraz szczyptą soli i chili według uznania. Jeśli lubisz, możesz również dodać zioła, takie jak bazylia lub oregano.
2. W naczyniu żaroodpornym ułóż równomiernie pierogi z mięsem “U Jędrusia”, a następnie dokładnie polej je powstałą mieszanką.
3. Najpierw dodaj kukurydzę i czerwoną fasolę, a potem rozdrobniony ser cheddar.
4. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo posypać całość brązowym cukrem. Dzięki temu Twoja zapiekanka pierogowa będzie bardziej złocista.
5. Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez 20 minut lub do uzyskania złotego koloru i roztopienia się sera cheddar.
Gotowe!
Dla fanów bezmięsnych pierogów dobrą alternatywą jest wykorzystanie pierogów ze szpinakiem i serem, które smakowo bardzo dobrze się łączą z sosem pomidorowym.
Prosty i szybki przepis na urozmaicenie swojego obiadu, pierogi “U Jędrusia” nie mogą się nudzić. Sprawdź nasze wpisy na blogu, by poznać inne ciekawe zapiekanki pierogowe.
Smacznego!