Innowacyjne technologie w produkcji żywności, które odmieniają branżę spożywczą

Branża spożywcza nieustannie się zmienia, a producenci muszą wdrażać innowacje, by nadążyć za dynamicznym rynkiem.
Nowe technologie pozwalają zwiększyć efektywność i bezpieczeństwo, a także lepiej odpowiadać na potrzeby klientów i partnerów.

Jakie rozwiązania kształtują dziś nowoczesną produkcję? Oto krótkie przybliżenie.

5 innowacyjnych technologii w produkcji żywności

U Jędrusia od początku naszej działalności (1980 rok) stawiamy na innowacyjność, wysoką jakość oraz bezpieczeństwo oferowanych rozwiązań. Na przestrzeni dziesięcioleci sukcesywnie udoskonalaliśmy nasze podejście do produkcji gotowych dań chłodzonych, co pozwoliło nam stać się jednym z ich największych producentów w Polsce. Oto kilka podstawowych rozwiązań pomagających nam utrzymać konkurencyjność w branży i pozwalających trwale realizować główną misję działalności – dostarczać wysokiej klasy produkty, które cieszą smakiem.

Automatyzacja procesu produkcji – szybkość i precyzja

Wykorzystanie nowoczesnych, stale udoskonalanych linii i procesów produkcyjnych pozwalają nam minimalizować udział ludzi w przygotowywaniu dań, zwiększając precyzję oraz powtarzalność, a także redukując ryzyko błędów. U Jędrusia automatyzacja produkcji rozpoczyna się już na wstępie: operator wybiera odpowiednią recepturę potrawy na wyświetlaczu, a zaangażowanie technologii sprawia, że kolejne jej partie zachowują niepowtarzalny smak oraz wysoką jakość. Taka spójność okazuje się istotna nie tylko w kontekście utrzymania indywidualnych standardów, ale i optymalizacji czasu produkcji czy redukcji strat surowców.

Pakowanie w atmosferze ochronnej (MAP) – świeżość bez konserwantów

Już na początku trzeciej dekady XXI wieku uruchomiliśmy nowoczesną linię produkcyjną i procedury pozwalające nam dostarczać wysokiej jakości dania bez zbędnych sztucznych dodatków. Nasze dania obiadowe, dania mączne, pierogi, naleśniki, kopytka, krokiety itd. pakowane są w atmosferze ochronnej (MAP – Modified Atmosphere Packaging), co wydłuża okres ich przydatności do spożycia bez konieczności stosowania konserwantów. Zachowanie naturalnego smaku, koloru i struktury uzyskiwane jest za sprawą precyzyjnej kontroli mieszanki gazów, dzięki czemu dania U Jędrusia mogą cieszyć smakiem i świeżością przez dłuższy czas.

Zaawansowane systemy kontroli jakości – precyzyjna selekcja produktów

Monitorowanie procesów produkcyjnych w czasie rzeczywistym pozwala nam natychmiastowo wykrywać wszelkie nieprawidłowości, co przekłada się na jeszcze wyższy poziom bezpieczeństwa. U Jędrusia stosujemy nowoczesne systemy kontroli jakości, które obejmują m.in. dokładne ważenie porcji, wykrywanie ciał obcych oraz automatyczną weryfikację szczelności opakowań. To rozwiązanie eliminuje ryzyko błędów i zapewnia konsumentom powtarzalną, wysoką jakość produktów.

Druk SPQ – innowacyjna technologia ekologicznego pakowania

Druk SPQ (Sustainable Printing Quality) to nowoczesna technologia druku opakowań, która pozwala zmniejszyć zużycie farb, energii oraz materiałów eksploatacyjnych bez utraty jakości nadruku. U Jędrusia stosuje to rozwiązanie jako element swojej strategii proekologicznej, co pozwala ograniczyć negatywny wpływ produkcji na środowisko. Dzięki SPQ opakowania zużywają mniej surowców, a jednocześnie pozostają estetyczne i funkcjonalne, spełniając oczekiwania zarówno konsumentów, jak i partnerów biznesowych.

Technologie eco-friendly – odpowiedzialność wobec środowiska

Obecnie w branży spożywczej liczą się nie tylko automatyzacja, rygorystyczne procedury i wysoka jakość dostarczanych rozwiązań. Niemniej istotna okazuje się społeczna odpowiedzialność, na którą coraz częściej zwracają uwagę zarówno klienci, jak i partnerzy biznesowi. U Jędrusia regularnie dbamy o zrównoważoną produkcję – w ostatnich latach znacząco zredukowaliśmy ilość plastiku i papieru czy wyeliminowaliśmy uszlachetnienia druku. Cechuje nas również zrównoważone podejście do gospodarowania surowcami i odpadami produkcyjnymi minimalizująca emisję CO2 do atmosfery.