Firma U Jędrusia to przykład działalności, która z małego, rodzinnego biznesu przekształciła się w przedsiębiorstwo z dystrybucją na całą Polskę i nie tylko. W ostatnim czasie, dzięki dofinansowaniu projektu z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, przedsiębiorstwo opracowało nowoczesną linię technologiczną. Dzięki niej proces produkcji pierogów jest nie tylko wydajny i zautomatyzowany, ale przede wszystkim pozwala na wyeliminowanie substancji konserwujących przy zachowaniu terminu przydatności do spożycia.
Gotowe dania bez substancji konserwujących – przyszłość przemysłu spożywczego
Dania gotowe to idealna propozycja dla osób, które na co dzień nie mają czasu na gotowanie, a mimo to zależy im na ciepłym i pełnowartościowym posiłku. Dlatego tak ważne jest, aby dania te były przygotowywane z należytą starannością. Jest to o tyle istotne, że w ostatnich latach upowszechnia się świadomość dotycząca zdrowego odżywiania – przywiązuje się dużą wagę do wartości odżywczych, krótkiej listy składników, a przy tym dobrego smaku.
Pierogi bez dodatku substancji konserwujących to jeden z priorytetów firmy U Jędrusia. Przedsiębiorstwo stawia na sprawdzone receptury, które od lat zaspokajają potrzeby i kubki smakowe klientów. Aby je udoskonalić i jednocześnie podążać za trendami żywnościowymi, firma opracowała nową linię technologiczną, która pozwala na całkowite wyeliminowanie tych substancji z procesu produkcyjnego bez straty na terminie przydatności ich do spożycia. Było to możliwe dzięki dofinansowaniu w ramach projektu unijnego Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.
Pierogi bez dodatku substancji konserwujących to jeden z priorytetów firmy U Jędrusia. Przedsiębiorstwo stawia na sprawdzone receptury, które od lat zaspokajają potrzeby i kubki smakowe klientów. Aby je udoskonalić i jednocześnie podążać za trendami żywnościowymi, firma opracowała nową linię technologiczną, która pozwala na całkowite wyeliminowanie tych substancji z procesu produkcyjnego bez straty na terminie przydatności ich do spożycia. Było to możliwe dzięki dofinansowaniu w ramach projektu unijnego Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.
Projekt unijny – dofinansowanie rozwoju
Głównym celem projektu było opracowanie technologii, która pozwalałaby na produkowanie wyrobów z nadzieniem (w tym właśnie pierogów) bez substancji konserwujących, a z zachowaniem długiego terminu przydatności. Firma opracowała technologię i wraz z zespołem badawczym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie wspólnie zrealizowano projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego 2014-2020 w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój. Łączną wartość projektu oszacowano na 44 649 772,28 zł, z czego 18 467 400,49 zł, czyli ponad 40%, pochodziło ze środków Unii Europejskiej. Działania w ramach projektu oparte były na licznych próbach badawczych, mających na celu opracowanie rozwiązania, które zapewni produkt bezpieczny również o niepowtarzalnym smaku.
Na czym polega innowacyjność nowej linii technologicznej?
Cały proces przebiega w pięciu etapach: przygotowaniu ciasta i farszu, formowaniu, obróbce termicznej, chłodzeniu i pakowaniu. Innowacja oparta jest na wykorzystaniu nowej technologii obróbki termicznej (jest ona tajemnicą przedsiębiorstwa) oraz późniejszego procesu szybkiego chłodzenia produktów w tunelu chłodniczym.
Nowoczesny handel ceni sobie nie tylko jakościowe produkty z długim terminem przydatności, ale także wysokie wyniki poprzez efektywne wykorzystanie maszyn. Dlatego też kolejną wprowadzoną innowacją była automatyzacja procesów pakowania na każdym jego etapie.
Nowoczesny handel ceni sobie nie tylko jakościowe produkty z długim terminem przydatności, ale także wysokie wyniki poprzez efektywne wykorzystanie maszyn. Dlatego też kolejną wprowadzoną innowacją była automatyzacja procesów pakowania na każdym jego etapie.
U Jędrusia – firma z długoletnią tradycją
U Jędrusia to firma, która z małej restauracji w Krakowie przerodziła się w duże przedsiębiorstwo produkcyjne. Obecnie posiada trzy zakłady produkcyjne i skupia się głównie na produkcji dań garmażeryjnych chłodzonych. Dziennie produkuje około 250 ton produktów, z czego ponad połowę stanowią pierogi. Firmie zależy na poszerzaniu standardów, przy jednoczesnym zachowaniu dawnych receptur i walorów smakowych – w końcu to one są gwarancją zadowolenia klientów. Właśnie dlatego powstał projekt dofinansowany z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju – dzięki niemu można zapewnić najwyższą jakość produktów.
Firma dba również o jakość towarów poprzez zapewnianie wysokiego standardu higienicznego. Firma ma wdrożony system HACCP oraz System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ISO 22000. Posiada również certyfikaty IFS i BRC, które świadczą o spełnieniu najwyższych standardów zachowania bezpieczeństwa żywności.
Dzięki dofinansowaniu z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju możliwy jest ciągły rozwój firmy i udoskonalanie produktów. Innowacyjna linia produkcyjna pozwoli na wyeliminowanie substancji konserwujących, przy jednoczesnym zautomatyzowaniu całego procesu.
Co jest sekretem takiego rozwoju firmy?
– Właściciele firmy – Maria i Andrzej Krupińscy – otaczają się ludźmi dokładnie takimi jak oni sami: pełnymi zaangażowania, pasji, wytrwałymi, dążącymi do najwyższych standardów. Ważnym aspektem są również inwestycje w zakłady produkcyjne oraz najnowocześniejszy park maszynowy. Pozwala nam to być o krok przed konkurencją oraz ciągle udoskonalać nasze produkty. Dużą pomocą w rozwoju firmy była możliwość dofinansowania tak kosztownej inwestycji zakupu innowacyjnej linii w ramach projektu współfinansowanego przez Unię Europejską – mówi Krzysztof Nowak, Zastępca Dyrektora Operacyjnego U Jędrusia
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Inteligentny Rozwój.
Projekt realizowany w ramach konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju: Szybka Ścieżka.
Firma dba również o jakość towarów poprzez zapewnianie wysokiego standardu higienicznego. Firma ma wdrożony system HACCP oraz System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ISO 22000. Posiada również certyfikaty IFS i BRC, które świadczą o spełnieniu najwyższych standardów zachowania bezpieczeństwa żywności.
Dzięki dofinansowaniu z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju możliwy jest ciągły rozwój firmy i udoskonalanie produktów. Innowacyjna linia produkcyjna pozwoli na wyeliminowanie substancji konserwujących, przy jednoczesnym zautomatyzowaniu całego procesu.
Co jest sekretem takiego rozwoju firmy?
– Właściciele firmy – Maria i Andrzej Krupińscy – otaczają się ludźmi dokładnie takimi jak oni sami: pełnymi zaangażowania, pasji, wytrwałymi, dążącymi do najwyższych standardów. Ważnym aspektem są również inwestycje w zakłady produkcyjne oraz najnowocześniejszy park maszynowy. Pozwala nam to być o krok przed konkurencją oraz ciągle udoskonalać nasze produkty. Dużą pomocą w rozwoju firmy była możliwość dofinansowania tak kosztownej inwestycji zakupu innowacyjnej linii w ramach projektu współfinansowanego przez Unię Europejską – mówi Krzysztof Nowak, Zastępca Dyrektora Operacyjnego U Jędrusia
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Inteligentny Rozwój.
Projekt realizowany w ramach konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju: Szybka Ścieżka.