Rozwijamy się dzięki dofinansowaniu z NCBiR

Dzięki dofinansowaniu z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, U Jędrusia opracowaliśmy nowoczesną linię technologiczną do produkcji pierogów.
Firma U Jędrusia to przykład działalności, która z małego, rodzinnego biznesu przekształciła się w przedsiębiorstwo z dystrybucją na całą Polskę i nie tylko. W ostatnim czasie, dzięki dofinansowaniu projektu z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, przedsiębiorstwo opracowało nowoczesną linię technologiczną. Dzięki niej proces produkcji pierogów jest nie tylko wydajny i zautomatyzowany, ale przede wszystkim pozwala na wyeliminowanie substancji konserwujących przy zachowaniu terminu przydatności do spożycia.

Gotowe dania bez substancji konserwujących – przyszłość przemysłu spożywczego

Dania gotowe to idealna propozycja dla osób, które na co dzień nie mają czasu na gotowanie, a mimo to zależy im na ciepłym i pełnowartościowym posiłku. Dlatego tak ważne jest, aby dania te były przygotowywane z należytą starannością. Jest to o tyle istotne, że w ostatnich latach upowszechnia się świadomość dotycząca zdrowego odżywiania – przywiązuje się dużą wagę do wartości odżywczych, krótkiej listy składników, a przy tym dobrego smaku.

Pierogi bez dodatku substancji konserwujących to jeden z priorytetów firmy U Jędrusia. Przedsiębiorstwo stawia na sprawdzone receptury, które od lat zaspokajają potrzeby i kubki smakowe klientów. Aby je udoskonalić i jednocześnie podążać za trendami żywnościowymi, firma opracowała nową linię technologiczną, która pozwala na całkowite wyeliminowanie tych substancji z procesu produkcyjnego bez straty na terminie przydatności ich do spożycia. Było to możliwe dzięki dofinansowaniu w ramach projektu unijnego Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

Projekt unijny – dofinansowanie rozwoju

Głównym celem projektu było opracowanie technologii, która pozwalałaby na produkowanie wyrobów z nadzieniem (w tym właśnie pierogów) bez substancji konserwujących, a z zachowaniem długiego terminu przydatności. Firma opracowała technologię i wraz z zespołem badawczym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie wspólnie zrealizowano projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego 2014-2020 w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój. Łączną wartość projektu oszacowano na 44 649 772,28 zł, z czego 18 467 400,49 zł, czyli ponad 40%, pochodziło ze środków Unii Europejskiej. Działania w ramach projektu oparte były na licznych próbach badawczych, mających na celu opracowanie rozwiązania, które zapewni produkt bezpieczny również o niepowtarzalnym smaku.

Na czym polega innowacyjność nowej linii technologicznej?

Cały proces przebiega w pięciu etapach: przygotowaniu ciasta i farszu, formowaniu, obróbce termicznej, chłodzeniu i pakowaniu. Innowacja oparta jest na wykorzystaniu nowej technologii obróbki termicznej (jest ona tajemnicą przedsiębiorstwa) oraz późniejszego procesu szybkiego chłodzenia produktów w tunelu chłodniczym.
Nowoczesny handel ceni sobie nie tylko jakościowe produkty z długim terminem przydatności, ale także wysokie wyniki poprzez efektywne wykorzystanie maszyn. Dlatego też kolejną wprowadzoną innowacją była automatyzacja procesów pakowania na każdym jego etapie.

U Jędrusia – firma z długoletnią tradycją

U Jędrusia to firma, która z małej restauracji w Krakowie przerodziła się w duże przedsiębiorstwo produkcyjne. Obecnie posiada trzy zakłady produkcyjne i skupia się głównie na produkcji dań garmażeryjnych chłodzonych. Dziennie produkuje około 250 ton produktów, z czego ponad połowę stanowią pierogi. Firmie zależy na poszerzaniu standardów, przy jednoczesnym zachowaniu dawnych receptur i walorów smakowych – w końcu to one są gwarancją zadowolenia klientów. Właśnie dlatego powstał projekt dofinansowany z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju – dzięki niemu można zapewnić najwyższą jakość produktów.

Firma dba również o jakość towarów poprzez zapewnianie wysokiego standardu higienicznego. Firma ma wdrożony system HACCP oraz System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ISO 22000. Posiada również certyfikaty IFS i BRC, które świadczą o spełnieniu najwyższych standardów zachowania bezpieczeństwa żywności.
Dzięki dofinansowaniu z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju możliwy jest ciągły rozwój firmy i udoskonalanie produktów. Innowacyjna linia produkcyjna pozwoli na wyeliminowanie substancji konserwujących, przy jednoczesnym zautomatyzowaniu całego procesu.

Co jest sekretem takiego rozwoju firmy?
– Właściciele firmy – Maria i Andrzej Krupińscy – otaczają się ludźmi dokładnie takimi jak oni sami: pełnymi zaangażowania, pasji, wytrwałymi, dążącymi do najwyższych standardów. Ważnym aspektem są również inwestycje w zakłady produkcyjne oraz najnowocześniejszy park maszynowy. Pozwala nam to być o krok przed konkurencją oraz ciągle udoskonalać nasze produkty. Dużą pomocą w rozwoju firmy była możliwość dofinansowania tak kosztownej inwestycji zakupu innowacyjnej linii w ramach projektu współfinansowanego przez Unię Europejską – mówi Krzysztof Nowak, Zastępca Dyrektora Operacyjnego U Jędrusia

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Inteligentny Rozwój.
Projekt realizowany w ramach konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju: Szybka Ścieżka.