Nagroda ta przyznawana jest produktom, które bezbłędnie przechodzą:
- testy sensoryczne,
- analizy laboratoryjne,
- testy opakowań i etykietowań.
Metody badań DLG oparte są na aktualnych wynikach badań naukowych dotyczących zapewnienia jakości żywności. W centrum testów DLG przeprowadza się sensoryczną analizę żywności (wygląd, zapach, smak i konsystencję produktu). Eksperci przygotowują ekspertyzę zgodnie z normą DIN EN ISO/IEC 17065 dla każdego produktu, a ponadto przeprowadzane są testy przygotowawcze (np. dla dań gotowych), testy opakowań i etykietowań oraz testy chemiczne, mikrobiologiczne i fizyczne.
W testach sensorycznych, jak również w testach laboratoryjnych, eksperci oceniają produkty anonimowo, tj. bez znajomości producenta, marki, produktu lub ceny. Aby zachować neutralność, teksty na opakowaniach wykonywane są oddzielnie przez testerów, którzy nie uczestniczą w ocenach sensorycznych.
Testy sensoryczne przeprowadzają eksperci z dziedziny nauki i praktyki, którzy regularnie zajmują się sensoryczną oceną żywności i tym samym posiadają odpowiednią wiedzę specjalistyczną. Każdy ekspert jest dodatkowo przeszkolony przez DLG i posiada odpowiedni certyfikat DLG, który jest uznawany jako międzynarodowy dowód kwalifikacji.
Jesteśmy dumni z docenienia naszych smacznych sajgonek. Ich farsz składa się m.in. z warzyw pochodzących od sprawdzonych dostawców, a dwuetapowa obróbka termiczna przyczynia się do tego, że produkt nie zawiera substancji konserwujących!
W testach sensorycznych, jak również w testach laboratoryjnych, eksperci oceniają produkty anonimowo, tj. bez znajomości producenta, marki, produktu lub ceny. Aby zachować neutralność, teksty na opakowaniach wykonywane są oddzielnie przez testerów, którzy nie uczestniczą w ocenach sensorycznych.
Testy sensoryczne przeprowadzają eksperci z dziedziny nauki i praktyki, którzy regularnie zajmują się sensoryczną oceną żywności i tym samym posiadają odpowiednią wiedzę specjalistyczną. Każdy ekspert jest dodatkowo przeszkolony przez DLG i posiada odpowiedni certyfikat DLG, który jest uznawany jako międzynarodowy dowód kwalifikacji.
Jesteśmy dumni z docenienia naszych smacznych sajgonek. Ich farsz składa się m.in. z warzyw pochodzących od sprawdzonych dostawców, a dwuetapowa obróbka termiczna przyczynia się do tego, że produkt nie zawiera substancji konserwujących!